Промени в статута за награда "Варна“ гласува в системата на предучилищното и училищното образование гласува ресорната комисия към Общински съвет – Варнa. Документът не се променя по същество, корекциите са само технически, стана ясно на заседание на комисията, предаде репортер на Агенция "Фокус".

Заради преименуването на 24-ти май официалният празник в статута вече ще се нарича  Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

Подкрепено бе предложението центровете за подкрепа за личностно развитие, включително Регионален център за подкрепа на процеса на приобщаващо образование, да бъдат особени в отделна, нова категория и техните колективи да имат възможността да са носители на награда "Варна“.

Другите промени са свързани с видовете образователни институции. "Колектив на годината“ в основното/средното училищно образование и обслужващите звена става "Колектив на годината“ в основното, респективно средното образование.

На днешното заседание общинският съветник Петко Петков, който е директор на СУ "Свети Климент Охридски“, представи пред колегите си образователната платформа Грамотност.bg. Тя е създадена от екип учители от училището и е насочена към функционалната грамотност на учениците от втори и трети клас.

Десислава ВАСИЛЕВА