Общинските съветници приеха с 35 - за , 0 - против и 8 -  въздържал се, предложение за осигуряване на финансови средства по бюджета на община Пловдив за финансиране на проекта "Изграждане на плувен комплекс "Арена Младост“ или по-конкретно ДДС в размер на 3 543 581 лв. 

По предложение на председателя на групата на ГЕРБ Йордан Илиев парите ще бъдат заложение за следващата 2024 бюджетна година, предаде репортер на "Фокус".

"В общественото обсъждане бяха включени 1,5 млн. лева за допълнителни непредвидени разходи, в които са включени и различни дейности като заобикаляне на водопровод, неща, които са извън договора", уточни заместник-кметът по финанси Величко Родопски.

Припомяме, че Община Пловдив обяви обществена поръчка за препроектиране на плувния комплекс с 50-метров басейн. Съществуващият проект е правен през 2014 година и през това време са въведени в сила нови правила и изисквания, което налага актуализиране, коментира пред "Фокус" заместник-кметът по строителство и инвестиции Пламен Райчев.

На авторите на разработения технически проект се възлага да го преработят, без да правят кардинални промени, като го допълнят с нов проект за соларни фотоволтаични системи. Проектантите ще извършват и авторски надзор по време на изпълнението на строителните и монтажните работи. Прогнозната стойност на обществената поръчка е 95 000 лева без ДДС. Процедурата е договаряне без предварително обявление и до 27 януари проектантският екип трябва да направи своето ценово предложение.

За изграждането на плувния комплекс с 50-метров басейн е издадено разрешение за строеж още през август 2017 г. Изпълнител на обекта е "ГБС". Цената на комплекса е 20 милиона лева, осигурени от поетия от община Пловдив дългосрочен дълг за спортна инфраструктура в града.