За поредна година Археологическия резерват "Никополис ад Иструм“, който се намира край търновското село Никюп, ще е домакин на Античния фестивал "Нике – играта и победата“, предаде кореспондент на "Фокус“. Седмото издание на събитието ще се случи на 25 май /събота/, като продължава от рано сутринта до късно вечерта. Този път, освен реконструктори от България, ще има и възстановчици от Германия, Унгария, Румъния и Словения.

Атрактивната програмата ще акцентира върху живота на римляни и готи през Късната Античност и ще представи демонстрации на римски настолни игри, антична мода, пресъздаване на религиозни ритуали, екипировка, бойни построения и гладиаторски битки. Ще има и робски пазар. На място ще бъде показано как е бил посрещан императора, ще има дегустация на храни и напитки по антични рецепти и ще се пресъздадат битки срещу варварите. За по-романтичните в програмата на събитието има рецитал на антична поезия и концерт.

Ще има рецитации на антична поезия, изпълнения на групи за eтно-фолк музика и различни игри с публиката.

Входът за фестивала и археологическия резерват на 25 май ще е свободен.

Международният античен римски фестивал "Нике - играта и победата“ се провежда ежегодно в Археологически резерват "Никополис ад Иструм“ от 2016 година. Традиционно, форумът се организира от Сдружение "Мос Майорум Улпие Сердице", Регионален исторически музей - Велико Търново, Община Велико Търново и кметство на село Никюп.

Програма

10:30 часа – Откриване на фестивала с представяне на групите участници

11:00 часа – Антична мода

11:20 часа – Военни демонстрации: представяне на въоръжение, построения и тактики

12:00 часа – Тържествено посрещане на императора

12:30 часа – Битка срещу варварите

13:00 часа – Гладиаторски игри

13:30 – 14:30 часа Обедна почивка

14:30 часа – Обичаите на готите

15:00 часа – Робски пазар

15:30 часа – Медовината през вековете: дегустация на напитки по антични рецепти

16:00 часа – Раннохристиянска литургия

16:30 часа – Военни маневри

17:00 часа - Рецитал на антична поезия

18:00 часа - Концерт на КСАНА