144 са заявените свободни работни места в Дирекция "Бюро по труда“ – Велико Търново през февруари. От институцията уточняват за "Фокус", че  най-много вакантни позиции има в преработващата промишленост, търговията, административните дейности, хотелиерството.

"Най-търсените от бизнеса професии през месеца са работници в добивната и преработващата промишленост; строителство и транспорт; персонал, зает в сферата на персоналните услуги; персонал за сигурност и защита; водачи на МПС и подвижни съоръжения; персонал полагащ грижи за хората; квалифицирани работници по производство на храни, облекло, дървени изделия и сродни и други“, допълват от дирекцията.

Регистрираните безработни през месец февруари са 1 631, което е с 45 лица по-малко от януари и с 83 лица по–малко от февруари на предходната година. 239 човека са заявили, че искат да ползват посредничеството на Бюрото за намиране на работа.

"Равнището на регистрираната безработица за региона на Дирекция "Бюро по труда" – Велико Търново през месец февруари е 4%, при 6% за област Велико Търново и 6% за страната. По общини безработицата е както следва – община Велико Търново 3%, община Елена 11% и община Златарица 15%“, казват още от институцията.

Наетите на работа в предходния месец са били 217. Най-много от тях са наети в сектор "Хотелиерство и ресторантьорство“, следват секторите "Селско, горско и рибно пространство“, "Търговия и ремонт на автомобили“, "Добивна и преработваща промишленост“.