Проучване сред работодателите в Кюстендил сочи, че в областния град най-търсени са оперативните счетоводители. 12,6 % от анкетираните работодатели посочват, че изпитват затруднения при намирането на такива специалисти. Това съобщиха за "Фокус“ от постоянната комисия по заетост към Областния съвет за развитие в Кюстендил. На второ място по търсене са касиерите, които заемат същия процент.

Шивачите също са кът в региона. 8,3 % от работодателите в тази сфера трудно намират работна ръка. Следват строителите и търговските представители. Работниците по транспортна техника и работници в горското стопанство са следващите в таблицата на липсващи кадри.

Трудно се намират асистенти на лекар по дентална медицина, здравни асистенти, заварчици и работници в ресторантьорството.

Сред най-важните знания и умения, които работодателите считат, че трябва да притежава персоналът, са: "Умения за самоконтрол и дисциплина" - 96,5%; "Умения за работа под напрежение" - 88,6%; "Продуктивност" - 86,8%; "Социални умения" - 72,8%; "Креативност - 68,8%; "Практически знания и умения за прилагане на нормативната уредба в oблacтта на здравословните и безопасни условия на труд" - 67,9%; "Сътрудничество" - 65,7%; "Знания и умения за предаване на натрупан опит, въвеждане в работата, текущо оценяване и обратна връзка“ - 62,6%; "Знания и умения за работа с клиенти чрез осъществяване на промотиране, продажби, търговски умения и водене на преговори" - 52,8%.

 Като най-важна компетентност, която трябва да притежава персоналът, се определя "Инициативност и предприемачество" - 39,2% от попълнилите анкета. 68,5% декларират, че няма да търсят нов персонал в следващите 6 месеца, а 88,6% декларират, че срещат затруднения при намирането на работна сила - тези, които все пак търсят персонал.

За анкетираните работодатели с приоритет е търсенето на специалисти със средно образование в следните професионални направления: Търговия на едро и дребно; Производство и технологии — текстил, облекло, обувки и кожи; Счетоводство и данъчно облагане. Следват: Транспортни услуги; Горско стопанство; Финанси, банково и застрахователно дело; Строителство; Дентална медицина и зъботехника; Пътувания, туризъм и свободното време; Секретарски и административни офис дейности; Здравни грижи; Администрация и управление.

Венцеслав ИЛЧЕВ