Гасили сме вече няколко пожара, за които се съмняваме, че са причинени от нелегални мигранти. Това каза за "Фокус" гл. инсп. Николай Николаев, директор на Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (РДПБЗН) – Бургас. По думите му не може да се твърди, че става въпрос за умишлени действия, а по-скоро за палежи по непредпазливост при боравене с огън.

"Такива са изводите ни. Дали сме напълно прави – това е въпрос на разпити и разследване. Факт е обаче, че в близост до един от пожарите тази година открихме бежанци, които впоследствие колегите от "Гранична полиция" задържаха. Понякога на местата, които гасим, откриваме следи от мигранти, които по-рано са преминали оттам – багажи или белези от движение", посочи гл. инсп. Николаев.

Директорът на бургаската пожарна обясни, че в този период от годината пожарната опасност е по-ниска в горския и полския фонд, но все пак такава съществува, особено когато има външен огнеизточник.  

"Фокус" припомня: Днес огнеборци и горски служители гасиха пожар в смесени гори в странджанската местност "Свети Никола", която се намира в близост до село Стоилово. Своевременно стихията бе овладяна, но съществуват съмнения, че огънят е бил причинен от нелегални мигранти.