Професионалната гимназия по земеделие "Тодор Рачински" в град Генерал Тошево, област Добрич, е сред 28-те учебни заведения в страната, които ще бъдат модернизирани и оборудвани в съответствие с най-високите технологични изисквания, за да се превърнат в Центрове за високи постижения в професионалното образование и обучение, предаде репортер на Агенция "Фокус". Средствата са по Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ) в рамките на Процедура "Изграждане на центрове за високи постижения в професионалното образование и обучение“.

Предвидено е обновяване на училищна образователна среда чрез  високотехнологично оборудване и обзавеждане. Средствата покриват също ремонт и реконструкция, ако е необходимо.

Центровете за високи постижения ще бъдат подкрепени от Европейския социален фонд плюс (ЕСФ+) по Програма "Образование“ 2021-2027 (ПО). Ще бъде осигурено модерно и иновативно образование и обучение за професиите и уменията, необходими на регионалния пазар на труда. Ще се осигури и кратък период на преход от училище към работа. Ще се осигури повишаване квалификацията на учители и преподаватели в партньорство с бизнеса и с фокус дигитализация и зелени технологии.

Професионалната гимназия по земеделие в Тошево е създадена през 1989 г. като Техникум по механотехника "Юрий Гагарин“. Учебната практик news pic 2
© ПГ
а се провежда в специализирани работилници и в училищното опитно поле. Производственият стаж се провежда във фирми в град Генерал Тошево, с които има сключени договори. 

В гимназията се изучават  професия "Дизайнер“, специалност "Интериорен дизайн“ с разширено изучаване на чужд език,  професия "Икономист-информатик“, специалност "Икономическа информатика“ също с разширено изучаване на чужд език, "Растениевъдство и животновъдство“ - професия "Техник-растениевъд“, специалност "Трайни насаждения“, и "Химични продукти и технологии“ - професия "Лаборант“, специалност "Технологичен и микробиологичен контрол в хранително-вкусовите производства“.

Жулиета НИКОЛОВА