Валдис Домбровскис и Виталий Москаленко разговаряха с украински бежанци и доброволци, работещи м хуманитарния център на Сдружението на украинските организации в България "Мати Украйна“.

"Днес се навършва една година от началото на бруталната руска агресия в Украйна. В отговор на тази агресия ЕС и демократичния западен свят застанаха твърдо зад Украйна срещу агресията, предоставяйки подкрепа за Украйна. Сега, 1 година след началото на войната, е важно да поддържаме курса, да не усещаме умора, да продължаваме подкрепата за Украйна, за да може тя да спечели войната“, каза на брифинг пред журналисти Валдис Домбровскис, изпълнителният заместник-председател на Европейската комисия, предава репортер на "Фокус".

"Много е важно да осъзнаем, че Украйна никак не може да загуби тази война иначе войната ще бъде продължена. В случая Украйна е в роля на своеобразен донор на цяла Европа в смисъл на мира и процъфтяване. Много е важно тя да бъде максимално подкрепена и в политически, икономически и военно-технически смисъл, за да може да спечели в тази битка за свободна демокрация и просперитет", каза още по темата Виталий Москаленко.

"Мисля, че днес, година по-късно, отвъд политическите спекулации, позицията на София е ясна, в подкрепа на храбрия украински народ, против войната и агресията, която отнема живота на хиляди, от една диктатура, която взриви мира", каза Георги Георгиев, председател на Столичния общински съвет.

"Вълната на съпричастност не спира. Не бива да се свиква с ужаса на войната. (...) Най-важното послание от името на София и гражданите на града е, че нашите украински приятели не са сами", заяви Георгиев.