Неприятен развой получава хубавата на пръв поглед новина за нов спортен комплекс в Пловдив. Дни след обявяването на избрания изпълнител, директорът на ЕГ "Пловдив Николай Радев, който е общински съветник от "Автентична лява БСП", поиска обяснение от кмета за разпоредителната сделка с дворовете на езиковите гимназии. Заместник-кметът по спорт, младежки дейности и социална политика Георги Титюков обясни за Агенция "Фокус", че новият спортен комплекс ще прилича на Младежкия център на Гребната база, но ще е много по-голям.

- Г-н Радев, какъв е проблемът с новия спортен комплекс в двора на езиковите гимназии?

- Преди време ми беше казана идеята да бъдат изградени нови спортни площадки. Никой не беше казал, че това нещо ще бъде стопанисвано от Младежкия център. Беше ми показан някакъв идеен проект, с който аз не бях съгласен поради разположение на различните спортни площадки. Закритата зала, която би трябвало да се строи, е много далече от сградата на гимназията. Липсват съоръжения, които са необходими за часовете по физическо възпитание и спорт за спортовете, по които е задължително децата да бъдат оценявани. Още тогава казах, че имам сериозни забележки. Беше ми казано, че ще ми изпратят някакъв нов идеен проект и повече нищо не беше изпратено. Изведнъж научавам, че смятали да правят първа копка, преди Нова година, в двора.

През това време обаче Министерството на образованието и науката отвори проект за изграждане на спортни площадки, разбира се, не в такъв размер. Бенефициент е община Пловдив, а дирекцията на заместник-кмета Стефан Стоянов и ние с ЕГ "Иван Вазов", свършихме доста работа да подготвим документацията. Бяхме одобрени и по този проект трябва да се построят две площадки – една за ЕГ "Пловдив" и една за ЕГ "Иван Вазов". Това са многофункционални, оградени площадки, за баскетбол, волейбол и хандбал. От МОН изискваха да изпратим снимки на състоянието на двора и ние сме снимали, че има храсталаци, че няма спортни площадки. Изведнъж сега ще се окаже нещо друго и ние може да загубим тези пари. Мисля, че по 190 000 лева беше на площадка.

Отделно, общинският съвет гласува допълнително финансиране за проектиране, защото не стигаха тези средства. Изведнъж се появяват тези нови работи. Аз не съм против да се изградят спортни площадки, защото тук има много свободни терени. Нуждаем се от закрита спортна зала.

Всичко това добре, но първо трябва да се мисли за учениците, за часовете по физическо възпитание и спорт, които са задължителните мероприятия в едно училище. Има изисквания на наредбата за физическо – колко квадратни метра трябва да има за спортни бази за училището. Чак тогава евентуално, тъй като знам, че се мисли футболните игрища на стадион "Марица" да се дават за тренировъчни, чак тогава да се мисли за външни такива.

Най-важното обаче което е: ако ние направим в двора на тези две огромни училища с общежития такъв център, какъвто виждаме, че е на Гребната база, тези десетки всеки ден външни хора, които ще бъдат на територията на гимназията кой ще ги опази да не бъдат навсякъде из двора?

- Как може община Пловдив да се разпорежда с чуждо имущество?

- То не е чуждо де факто, то е общинско, но е публична общинска собственост обаче. В нотариалния акт на този парцел пише, че е дадено за управление на ЕГ "Пловдив" и ЕГ "Иван Вазов". Още навремето всички училищни сгради и дворове бяха дадени за управление на самите училища.

- Дадено е на училищата, а с вас, директорите, които представлявате двете гимназии, не е коментирано нищо друго, освен идейният проект?

- Не. Нищо друго не е обсъждано.

- Ами има обществена поръчка за този мултифункционален център...

- Тя явно дори е приключила, щом ще правят първа копка. А за другите площадки, по проекта на МОН, за който говорих, до момента администрацията не е подписала обществената поръчка да тръгва, въпреки че е готова.

- Този проект кога го спечелихте?

- Тази година, беше пролетта. Разбрах от заместник-кмета Стефан Стоянов, че документацията е подготвена, трябва да се подпише само от ръководството на общината и да се пусне.

- Какво ще правите с г-жа Ерамян (б.а. - Вихра Ерамян, директор на ЕГ "Иван Вазов"), имате ли някакви ходове за този комплекс?

- Нямаме ходове. Искам да видя на това питане какво ще ми отговори кметът, какво е основанието и как смята да процедира. Това е нарушение на всякаква законова документация, според мен.

Очаквайте интервю с директора на ЕГ "Иван Вазов" Вихра Ерамян.