Господин Титюков, едновременно сте част от старото управление на Пловдив и сте в опозиционната коалиция на Славчо Атанасов "Съединени за Пловдив“ – как става това?

В живота и в закона отговорността е лична, а аз нямам от какво да се притеснявам. Имам с какво да се гордея от всичко, което съм свършил за Пловдив като заместник – кмет в моите ресори - социалната и спортната политика на града. И, ако позволите, ще припомня най-важното.

В мандат 2019-2023 Община Пловдив е общината с най-добре развитата мрежа от социални услуги в България. Няма социална услуга, която да е разписана в законодателството и да не се предоставя на нуждаещи се граждани в Пловдив. Вече имаме 62 социални услуги за деца, за хора с увреждания и за възрастни хора, които се финансират от републиканския бюджет.

Написахме, защитихме и спечелихме проекти с безвъзмездно финансиране на стойност над 42 милиона лева. И понеже знам, че това звучи сухо на хората, конкретизирам как конкретно сме помогнали на хиляди пловдивчани. По проекта "Топъл обяд“ – 2 000 (две хиляди) души, наши съграждани в нужда, получават супа, основно ястие с месо и хляб всеки работен ден.

По проекта "Грижа в дома“ – 250 служители: медицински сестри, психолози, рехабилитатори, социални асистенти полагат почасови грижи за над 1 100 възрастни, самотно живеещи и хора с увреждания, за които няма кой друг да се грижи. И го правим от сърце с колегите, защото ние пловдивчани сме съединени.

Продължавам с проекта "Социални жилища“ – предоставяме покрив над главата - 74 апартамента за хора, които живеят под открито небе, в негодни за обитаване жилища. В Пловдив сме осигурили лични асистенти на над 2700 наши съграждани в неравностойно положение, повечето от тях на практика неподвижни. Така сме осигурили и работа на други наши над 2700 пловдивчани.

Обещавате безплатен транспорт за хората над 70 г.



Да, това е една от нашите идеи като коалиция "Съединени за Пловдив", ако спечелим изборите на 29 октомври. Мога да продължа изреждането, но за да стане ясна голямата картина ще кажа, че във времената на страшни кризи: ковид и война, Пловдив утрои за трите години от 2020 до тази година средствата, привлечени от републиканския бюджет и еврофондове в моя ресор – от 11 845 736 на 32 506 246 лв.

При личните асистенти, отделно, което са европейски пари за българските граждани, за пловдивчаните осигурих растеж от 7,7 млн. през 2020 г. на 23,7 млн. лв. или повече от три пъти. Ще добавя и програмата за социални жилища – над 7 милиона лева за тях и за център за обслужване на 1 гише, което е много важно за тези хора. Общо, стигналите до хиляди пловдивчани в нужда пари, които сме защитили пред държавата и ЕС за пловдивчани в неравностойно положение са над 192 млн. лв.

Ние работим със сърцето си за Пловдив и за конкретните хора, чиито съдби стоят зад тези числа. И благодарение на това общо създадените работни места под мое ръководство през тези 4 години са 5700, на които сме помогнали да намерят препитание и то в помощ на другите. Ето ви съединение на практика и за най-добрата кауза. Кауза е Пловдив!

Доказахме, че имаме познанията и опита и можем, но трябва да продължим.

Какви са новите проекти в социалната сфера, които искате да реализирате?

За следващия мандат ще продължим със специален фокус върху пенсионерите, защото – както знаете – Сглобката ще им нанесе голям удар с двойното или тройното увеличаване на цените на тока, което предстои през новата година. Ние ще се опитаме като община поне частично да облекчим този удар. Ето как:

Програма 70+ за безплатно пътуване в градския транспорт на хората над 70 - годишна възраст. Ще им се издава карта със снимка, която няма нужда да подменят всеки месец редейки се на опашки, както е сега, а ще е валидна безсрочно. Така ще им спестим и пари, и разкарване, каквото сега им се причинява.

Ще създадем Дом на пенсионера, където самодейните състави не само да се събират и да репетират, но и да имат зала със сцена и места за зрители. Това е известната максима в социалната политика, че е важно да прибавим живот към годините, освен години към живота през здравната система.

Освен това, ще предвидим финансиране на творческите самодейни състави с поне по 3 000 лева годишно на всеки, за да посрещнат своите разходи.

Ще работим за изграждане на нов клуб на пенсионера на ул. "Гонда вода“ в район Северен, плюс основен ремонт на клубовете на пенсионера в районите Южен и Централен.

Георги Титюков е кандидат за кмет на район "Централен“ и кандидат за общински съветник в листата на Коалиция "Съединени за Пловдив“. За него можете да гласувате в номер 68 в бюлетината за кмет на район и в бюлетината за общински съветници.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!