Държавата трябва да се намеси, за да подпомогне зърнопроизводителите. Това каза пред журналисти в Бургас Георги Стоянов, председател на Българския фермерски съюз (БФС), предаде репортер на "Фокус". Посещението му в града е във връзка с втората Национална информационна кампания, свързана с възможностите, от които заетите в сектора могат да се възползват.

По отношение на протеста на производителите срещу вноса на зърно от Украйна, Георги Стоянов заяви: "Ситуацията в страната е доста сложна, бих казал, че "всичко е барут". През последните седмици се води разговор, в който се търси кой е прав и кой е крив – дали са производителите, прекупвачите, преработвателите или търговските вериги. Фактите са такива, че производителите са тези, които изпитват големите проблеми – намалени изкупни цени, липса на адекватен пазар. Това е ситуация, в която, с повишаването на всички разходи по заплати, по енергоресурси и други, се рефлектира върху работата им, без значение с какво точно се занимават -  животновъдство, млекопроизводство или зърнопроизводство. Това, което колегите заявяват, касае техния бизнес. Когато те не могат да си реализират своята продукция на адекватна цена, която да защити и да им осигури поминък, начинът да им се обърне внимание е точно този - със стачкуване и с протести". 

"Ние сме в Европа и ни се налага да изпълняваме определени правила. Както имаме плюсове от това, че сме членове на Европейския съюз, така и взимането на решения касае европейски политики, които невинаги може би се засичат с нашите национални интереси. Виждате в Украйна какво се случва. Има безмитни вносове, които неминуемо оказват влияние върху нашия бизнес, който е на ръба на своето оцеляване. Не казвам, че не сме заангажирани към съдбата на хората, които изпитват трудности, но Европа трябва да обърне внимание и да намери механизми, които да компенсират тези загуби. Последно имаше изказване на министъра, че е подадена нотификация за промяна и съответно за повишаване на помощта от Украйна, заради войната там, за да могат да се компенсират загубите им. Определено държавата трябва да се намеси, за да може да осигури възможност за реализация на тези продукции, особено за зърнопроизводителите, защото голяма част от складовите им са пълни", добави председателят на Българския фермерски съюз.