100 000 лева са отделени за възстановяването на напоителната система на Младежкия хълм, съобщи пред журналисти кметът на район“Централен“ Георги Стаменов, предаде репортер на Агенция "Фокус".

"Възнамеряваме да изградим хидранти“, каза районният кмет. Според становище от РИОСВ  горната част на тепето не трябва да има поливна система, тъй като не го позволяват съществуващите сега растителни видове. Ако това се наруши може да има проблем със състоянието на цялото тепе. Хидрантите, обаче се нуждаят остро от подмяна, тъй като всичко е изгнило. Ще бъде подменена и тръбата. Там има и басейн, който ще се използва като затворен съд за съхранение на вода, както е на Бунарджика, като превенция за пожари.

С останалите пари до 600 000 лева, които бяха гласувани от Общинския съвет, ще бъде облагородена цялата зона около Античния театър. "Там се е получило слягане около 10 см на стълбите и площадките на някои места и трябва да се ремонтират,  тъй като започва новият културен сезон и трябва да има нормален подход", каза още Георги Стаменов.

Предвидени са средства и за ул. "Римски метох“, където има пробив във водопроводите. Те ще бъдат подменени, съвместно с ВиК.  Ще бъдат оправени и т
ротоарите пред Митрополията, която е много посещавана.

Георги Стаменов смята, че за хълмовете в Пловдив трябва всяка година да се отделят минимум по 500 000 лева, за да се поддържат техните огромни паркови пространства. Сега те са оставени само на "Градини и паркове“, чиито сили не достигат. Тези паркове дори трябва да имат собствен градинар и екип, който да се грижи за тях.

"Убеден съм, че в годините напред това ще стане. Защото, какво е Пловдив без хълмовете и без своята река? Нека да се фокусираме върху това, с което се гордеем и ни прави различни от други градове“, каза Георги Стаменов.