Летният сезон в Родопите премина на средно равнище с мудно стартиране в началото на летните месеци и хубав финал през август и септември. Това каза пред журналисти Георги Пампоров – председател на Съюза на родопските хотелиери и ресторантьори – Смолян, предаде репортер на Радио "Фокус“ – Смолян.

"Зимният ни туризъм е изключително зависим от цените на енрегоносителите. Колегите в малките туристически обекти се запасяват с дърва и пелети. Почти няма обекти, които да са на газ в района. Ще бъде трудно от тази гледна точка и заради инфлационната вълна, която не заля. Това е причината да се повишат цените през лятото с 20-30 %. Предполагам, че зимата също ще има поскъпване с още 20-30 % на туристическите услуги“, отбеляза Пампоров.

Офертите на пазара засега са най-вече за пакети за Нова година. Там цените са по-различни от традиционно предлаганите през сезона и те не могат да ориентират какви ще са цените. Те ще зависят и от търсенето, защото процесът е свързан, обясни Пампоров. "Надяваме се да има добра зима, естествен сняг и да има добър бизнес за зимна ваканция и почивка в планината“, каза още той.

Нели ГЕРГЬОВСКА