"Старозагорският регион е замърсен заради нежеланието на държавата и на съответните фирми, които оперират на тези местаq да го приведат в някакви европейски норми. В Гълъбово редовно има протести заради мръсния въздух. Хората там са едни от най-болните в страната, но искат да си задържат тази работа и да останат там... Не виждам причина това правителство да съществува, освен битката срещу служебните кабинети и срещу президента Румен Радев". Това заяви политологът Георги Киряков в ефира на NOVA NEWS по повод протестите на енергетиците срещу тенденцията за закриване на въглищните централи.

Според  политолога Татяна Буруджиева още от дебата и референдума за АЕЦ "Белене", беше ясно, че през 2020 г. трябва да има промени.

"Има ясни ангажименти, поети при включването ни в ЕС. За толкова време не се направи нищо, за да се предостави алтернатива за цял един регион. Ако държавата е решила, трябва да има ясен начин какво ще се развива в този регион. Просто да се предложат едни пари, е обидно – хората искат да работят и да си хранят семействата", каза Буруджиева.

За управляващата коалиция тя каза: "Не само, че не искат да се разберат, за да изглежда, че са временна сглобка, а и не казват какви политики ще правят заедно. Когато правиш политики заедно, няма как да не си коалиция.".

Социологът Кольо Колев беше по-директен.

"Животът на всеки е със затихващи функции, но никой не бърза да го затихне, а всеки гледа да го удължи. Всеки протест се отразява на политическата обстановка", обясни той.