Необходими са 900 000 лева за храма "Св.Мина". Това каза кметът на столичния р-н "Слатина" по повод акцията за реконструкция и реставрация на храма "Св.Мина" в предаването на "Фокус"  - "Човекът на фокус".

Кампанията стартира вчера, 2-ри май и е по инициатива на председателя на сдружение "Национална асоциация за профилактика на белодробните болести", д-р София Ангелова, с активната подкрепа на кмета на район "Слатина" Георги Илиев.

"По изчисления на специалисти за цялостно възстановяване на храм и изграждане на ограда около него са необходими около 900 000 лева, каза кметът.

На мястото на храма през ІІІ век е съществувал манастирски комплекс, който е бил едно от местата, на които се е провеждал Сердикийският събор през 343 г. По време на освободителното движение там се е криел и Васил Левски и това е свято място за всеки един българин.

"Храмът се намира на място, което е напоено с вековната история на тези земи. Това е една от живите истории, до които човек може да се докосне. Гражданите на "Слатина" чувстваха, че са загубили нещо много ценно от своята самоличност заради факта, че този паметник стои затворен", разказа кметът на района. 

Храмът се ползва и в момента, но трябва да бъдат извършени реконструкция и реставрацията заради пукнатини по стените и течащ покрив. За тази цел на 2 май стартира кампания за набиране на средства по инициатива на председателя на Сдружение "Национална асоциация за профилактика на белодробни болести“ д-р София Ангелова, с активната подкрепа на кмета на район "Слатина“ и председателя на Сдружение "За Слатина" Любен Вуков. Кампанията ще продължи до края на месец май.

"Целта на кампанията е да съберем достатъчно средства така, че да спрем разрухата и да могат всички етапи да минат на спокойствие. Процесът няма да е бърз. Целта, която сме си поставили в момента, е да съберем около 150 000 лева за тези неотложни мерки, които трябва да бъдат направени. След като бъде направен покрива, вече може да се премине към по-сериозното възстановяване“, обясни Георги Илиев.

Кампанията ще завърши на 31 май с благотворителен концерт, в който участие ще вземат известни български изпълнители. Денят съвпада със Световния ден без тютюнопушене. Призивът на д-р София Ангелова е хората да си спестят изпушването на една кутия цигари и да дарят сумата за възстановяването на храма, каза още кметът на "Слатина".

Живко Кръстев