Бизнесменът Георги Гергов, мажоритарен собственик на "Пълдин туринвест" АД, с  което държи по-голямата част от акциите на Международния пловдивски панаир е обжалвал отказа на Търговския регистър да впише апорта на акциите на Община Варна, разбра "Фокус". Това съобщи общинският съветник от ДБ Веселина Александрова в своя фейсбук профил. Ето какво написа тя:

Гергов обжалва пред Окръжен съд Пловдив отказа на Търговския регистър да впише апорта на акциите от Панаира, но все още делото не е образувано и не е разпределено към съдия.

Затова рано днес внесохме молба в съда случайното разпределение да бъде извършено в присъствието на медии.

Публичността на действията по въпрос с толкова висок обществен интерес е изключително необходима и ще способства за повишаване доверието в съдебната система.

Припомняме, че преди няколко дни Търговският регистър за втори път отказа да впише апорта на варненските акции в "Пълдин Туринвест". Като причина беше изтъкната оценката от вещите лица на варненските акции е от 2001 г. и е неактуална.

Друга причина за отказа е, че не са представени доказателства, че контролираното от лицето Георги Гергов дружество действително притежава 16 314 400 броя обикновени безналични поименни акции с право на глас от капитала на "Международен панаир - Пловдив" АД, собственост на Община Варна.

Апелативна прокуратура – Варна образува досъдебно производство срещу кмета на Варна Иван Портних във връзка с акции на общината в Пловдивския панаир.

В отговор той заяви: "Проблемът с Пловдивския панаир е пловдивски.Той поясни, че целият казус с панаира идва от Костово време. Тогава той е бил приватизиран, а тогава зам.-министър е била сегашната лидерка на БСП - Корнелия Нинова."

Пловдивчани, от своя страна, се събраха за пореден път да протестират пред Община Пловдив, с искане за връщане на Панаира на града и придобиване на варненските акции от държавата в лицето на Министерство на икономиката, за което има решение на Общински съвет - Варна на 2017 г., което кметът на морския град все още не е изпълнил.