Днес в СОС ще се гледа доклад за санирането, който е от януари месец. В момента той отново трябва да се гледа без решения на комисиите, предаде репортер на Sofia24.bg

Ето какво заяви по този повод общинският съветник от ГЕРБ Георги Георгиев: "Ако прегледате практиката на съдилищата и на общинския съвет ще видите, че с повод и без повод се обжалват решения и това, което ще направим в момента е, че ще попречим на десетки хиляди софиянци, вместо да се съберем отново във вторник за което очевидно декларираме готовност. Казваме ви как да спазите закона и правилника и да гласуваме на едно кратко заседание решението, за да бъде то валидно. Искате от нас да вземем незаконосъобразно решение. Това е незаконосъобразно и ще падне в съда. 

Основният проблем тук е, че не вие и вашите колеги, които се подсмихват в момента, ще понесат щетите, а гражданите, които пред регионалното министерство трябва да обясняват имат ли сега право да кандидатстват или нямат. Затова ви казваме, нека поработим извънредно, да се съберем идния вторник. 

И по отношение на очевидно оригиналния аргумент, че нямало да бъде влязло в сила решението за избор на председатели на комисии. Не веднъж чухме заплахи в коридорите от вашата група, че ще се обжалва това решение. 

Нека да ви напомня, че вашето решение за избор на председател също не е влязло в сила. Пречи ли ви това? Предлагате незаконосъобразно решение, в нарушение на правилника, което ще падне в съда. С една жалба цялата процедура всъщност ще бъде компрометирана. Ако искате и вие грижа за гражданите, не го правете и приемете нашето предложение за извънредно заседание. 

Чл.76 казва много ясно - водещата комисия подготвя мотивиран доклад, с който предлага - приемане, допълване и изменение или отхвърляне на предложения проект. И има съдържание в 4 точки. След което се казва, че независимо от доклада на водещата комисия, проектът се включва за разглеждане и се подлага за гласуване. Ваше задължение е да го направите едва когато, вие сте нарушили правилника вече, има становище на водещата комисия.  Затова, моля ви, да успокоим страстите и да свършим нещо полезно за софиянци".