София се превръща в разграден двор, кметът на София Васил Терзиев не може да мълчи пет дни след сбиванията в столицата и да очакваме вътрешният министър на поведе хорото. Това заяви в БНТ Георги Георгиев - зам. председател на Столичния общински съвет.

"Пет дни след инцидента кметът на София мълчи. Не може да мълчи, тъй като по закон той отговаря за сигурността. Не можем да чакаме тепърва вътрешният министър да поведе хорото в тази връзка. Затова трябва да обясним, включително на новите ни колеги, какви са техните задължения, за да успокоим гражданите и тези мерки да не са само за седмица-две. Трябва да се демонстрира, че има ред в този град. За съжаление, оставаме с впечатление, че София се превръща в разграден двор. Не може всеки да прави каквото си поиска. Изблици на насилие, които ескалират до потенциала да бъдат използвани за спекулация, за настройване на граждани на София срещу мигранти и т.н., трябва да бъдат пресичани.

Георги Георгиев разказа, че преди няколко седмици кметът на София е бил на Мюнхенската конференция по сигурността.

"Тя е за държавни лидери, не за кметове. Завчера се върна от командировка в Истанбул.

Нека г-н Терзиев преди всичко да се погрижи за сигурността на софиянци, нека не се притеснява за геополитическите процеси, а да се фокусира върху въпросите, които засягат този град", категоричен е Георгиев.

"Настояхме за извънредно заседание на Столичния общински съвет, което беше свикано днес от председателя. Това, което можем да направим, е да чуем представителите на всички отговорни институции, начело с кмета. Защото той може да издава заповеди, които могат да бъдат задължителни за МВР. Да видим какво е направил кметът на София, представители на различни структури на МВР, за да можем да очертаем следващите стъпки и да бъдат поети ясни ангажименти какво ще се подобри в София, за да не ставаме друг път свидетели на три инцидента в рамките на два дни. Виждате, че възниква напрежение. Някои крайни политически формирования се опитват да яхнат вълната на общественото недоволство. Затова е важно институциите максимално рано да се намесят с обща позиция, за да е ясно какво ще направят още, за да подобрят сигурността не само в центъра на София но и в кварталите".

Заместник председателят на Столичния общински съвет съобщи, че с него са се свързали граждани на квартал "Овча купел".

"Докато се прибират вечер към домовете си, виждат мъже, които тичат с колове, с тръби, за да се бият. Това не е нормална обстановка, а криминогенна", каза Георги Георгиев.