Вчера успяхме да спрем аферата Южен парк. С гласовете на ГЕРБ, колегите от БСП, колеги от "Синя София", и в Комисията по рахитектура, и в Комисията по икономика приехме нашето предложение всички имоти в Южен парк, а за да не се повтаря прецедента, и всички останали - да бъдат изкупувани едва след като бъде направен правилен анализ на имотите, да проверим чии са, как са придобити, както и може ли Общината по някакъв начин да защити правата си преди да ги изкупи. Това е правило, което ще се превърне в принцип по отношение на всички изкупувания. Това заяви общинският съветник от ГЕРБ Георги Георгиев, предава репортер на "Фокус".

"Изключително притеснително е за нас упорството на колегите от най-голямата група на ПП-ДБ-СС, които на принципа, ако не ти харесват ценностите ми, имам си и други. Тъй като извадихме тези имоти, предложиха да включим други 10 имота - без заседание, без проверка, без предварителна информация. Това засилва съмненията ни, че има нещо нередно в подхода, защото припомням, че тук се предлагаше да изкупим 18 имота, разхвърляни из парка, създаващи, правещи дупки като на швейцарско сирене, част от които бяха възбранени. Възбраните са в полза на НАП, за задължения на частната фирма собственик", добави Георгиев.

Припомняме, че още преди дни общинските съветници от ГЕРБ-СДС казаха, че настояват за проверка на всички частни имоти в Южен парк. Кметът на София Васил Терзиев пък се обърна към групата на ГЕРБ-СДС по повод внесения доклад в СОС, с който се предлага изкупуването на 18 от 75 частни имота в Южния парк. Това той направи с пост в социалната мрежа. ГЕРБ пък на свой ред контрира и попита защо Терзиев самоотвержено защитава предложението си и отхвърля имотите да се извадят от списъка за изкупуване, докато не се проверят. 

"Не получихме обяснение защо на обещетени собственици, ни се предлага да изкупим имоти от частна фирма, които са възбранени за задължения към държавата. Радостната новина е, че успяхме, спряхме тази афера, надявам се сега в зала да успеем да доведем докрай борбата. Комичното накрая, явно, за да ни отмъстят колегите от групата на кмета бламираха кмета на София и не приеха програмата без в нея да бъдат включени тези имоти в Южния парк. Те може би могат да дадат повече информация защо се налага програмата на кмета за общинската собственост при положение, че са извадени скандални имоти в Южния парк", каза Георгиев.

Журналистически въпрос го върна назад във времето. Ето какво отговори той: "Досега не е предлагано да изкупуваме тези имоти. Когато човек си купува телевизор дори проверява в интернет какво е мнението за този тип продукт. Да си купите имот без да сте го проверили е безочие. Да предложите на общинския съвет имоти, които са възбранени за задължения към държавата означа следното: Ние ще купим имотите Общината, след няколко месеца НАП ще ги продаде на публична продан и Столична община ще пие една студена вода. И това, че този подход е грешен, подходът е само с конкретни анализи за имотите, за да не се работи на парче", завърши зам.-председателят на СОС.