В последните дни на 2022-а година председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев и изпълнителния директор на Фонд за устойчиви градове Надя Данкинова подписаха договор за дългосрочен инвестиционен заем, предоставен от Фонда за изграждането на надземен етажен паркинг до пазара "Ситняково“ в район Слатина, съобщиха от пресцентъра на Столичния общински съвет.

Одобреното финансиране е в размер на 4 600 000 лв., от които 2 714 000 лв. са съфинансиране от Европейския фонд за регионално развитие по Оперативна програма "Региони в растеж“ 2014-2020“, предоставено чрез Фонд мениджър на финансови инструменти в България. Общият бюджет на проекта е 6,6 млн. лв., като останалите средства са осигурени от "Пазари Изток“ ЕАД, които имат ангажимент по изграждането и стопанисването на паркинга.

Многоетажното съоръжение ще се състои от:

Ниво 1 – паркинг и товарна зона с 49 места, рампа за зареждане на зеленчуков сектор

Ниво 2 – междинно ниво, което спомага за обиране на денивелацията на терена и реализира 19 паркоместа, 16 от тях са предвидени за зарядни станции за електрически автомобили.

Ниво 3 – паркинг с 45 паркоместа

Ниво 4 – паркинг с 47 паркоместа и зона за организиране на събития от различен характер

Ниво 5 – спортен комплекс с 2 зали за фитнес от 276 кв.м., съблекални, кафене и рецепция, както и спортно игрище с размер 20х40 м.

"До седмици се очаква да приключат съгласувателните процедури и да пристъпим към избор на изпълнител. Реализираме още един паркинг в кварталите по програмата на Столичния общински съвет. Това е поредната ни стъпка към разрешаването на проблема с липсата на достатъчно паркоместа. Ще продължим да работим за това още по-усилено и през тази година.“, коментира шефът на градския парламент Георги Георгиев.