След като има компенсация от 25 стотинки за горивата за автомобилите, след като има компенсации за електрическата енергия, няма логика другият много важен енергоносител, какъвто е природният газ, да остава просто в условията на див капитализъм за сметка на гражданите. Това са мерките, които ние очакваме и искаме от държавата. Това каза председателят на Столичният общински съвет Георги Георгиев в сутрешния блок "Добро утро, България“ по Радио "Фокус“.

Георгиев припомни, че държавата е тази, която купува газ, продава и определя цените.

"Поскъпването с 40% от 1 юли на топлинната енергия, е нещо, което хората тепърва ще усетят, като започнат да ползват парно и да си плащат сметките. Трябва да има ефективни мерки за компенсация, така че гражданите да не платят от джоба си.“, коментира той.

Според Георгиев няма място за паника сред софиянци, тъй като е поличил уверение от енергийния министър, че количества газ ще бъдат осигурени.

"Вече искаме да видим и договор с "Булгаргаз“, че количества за София ще има. Разбира се, това е функция от общия проблем – ще има ли газ за България, така че ние няма как да се изключим, ние сме скачени съдове, но 1/3 от консумацията на природен газ в България се консумира от "Топлофикация София“. Тя снабдява с топлинна енергия, с топла вода 1 милион български граждани, живеещи в София. Това, което се случва обаче, ние алармираме от години, е следното: държавата всъщност е икономическият оператор на дружеството, защото определя курс "Купува“, по който се купува синьото гориво. Определя и курс "Продава“, тоест, това, което произвежда "Топлофикация“ на колко се продава на гражданите. И в момента разликата е, че купувате за 300 лева за мегаватчас природен газ, а го продавате, тоест, така се калкулира в топлинната енергия, за 122. Огромна разлика, която ежемесечно води до десетки милиони нови задължения. Те впоследствие се признават от държавата, имаме такъв случай от миналата година – държавата призна, че дължи на "Топлофикация“ заради тази разлика курс "Купува“ и курс "Продава“ 330 милиона лева, но те се трупат междувременно и нови. Затова за нас има няколко много важни задачи. За първата и най-важната, за която имаме уверения, е сигурността на доставките, на този етап няма място за паника от софиянци – такива уверения имаме от министъра на енергетиката. На второ място обаче е много важно на каква цена“, разясни Георги Георгиев.

Йоладна ПЕЛОВА

Цялото интервю с председателя на Столичния общински съвет Георги Георгиев четете в рубриката "Интервю".