Усилията ни от събота дадоха първи резултати - министърът на вътрешните работи осигури допълнителни полицейски патрули в София и по наше искане е свикана извънредна сесия на общинския съвет по сигурността в четвъртък.

София обаче не може да прилича на разграден двор. Хората искат сигурност и всички институции заедно трябва да я гарантират като ясно поемат своята отговорност. Това заяви зам. председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев в личния си профил във Facebook, видя Sofia24.bg.

Ето какво още добави той:

Не е редно 5 дни след случаите на насилие между българи и чужденци кметът на София да мълчи и да реагира едва вчера. Командировките му в Истанбул не са извинение за липсата на реакция през петте дни от инцидентите насам, включително и да разпореди по телефона спешни мерки. Нито е работа на кмета на София да обикаля по конференции в Мюнхен за глобална сигурност и проблеми пред мира в световен мащаб. Но да не издребняваме.

Ето както казва не Георги Георгиев, а законът - кметът лично отговаря за сигурността в Общината. Съгласно чл. 44, ал.1, т.4 от Закона за местното самоуправление и местната администрация кметът на общината отговаря за опазването на обществения ред, като за осигуряването му издава писмени заповеди, задължителни за началниците на съответните структури на МВР. Нямаме данни за каквито и да било действия от Васил Терзиев в тази посока. 

А общинска полиция затова е "общинска" - общината плаща нейната издръжка и кметът я ръководи пряко. Или поне така трябва да бъде. Искаме в четвъртък на заседанието на съвета да чуем всички отговорни лица за това какво ще предприемат занапред - ясни ангажименти, график и отговорници за задачите - за да гарантираме спокойствието на гражданите и гостите на столицата.

София има над 3800 общински камери за сигурност из целия град и модерен център за видеонаблюдение - изградени по времето на г-жа Фандъкова. Те трябва да бъдат използвани и е въпрос на елементарна организация да се организира с приоритет работата на операторите в центъра за наблюдение.

Като покажем ясна стратегия ще предотвратим опасността популисти да яхнат вълната на гражданското недоволство заради липсата на сигурност. Отново подчертавам, че не бива да допускаме напрежението да ескалира и да се противопоставят различни общности в града ни.