С подкрепата на 54 от 61 общински съветници от всички политически групи бях избран за заместник-председател на Столичния общински съвет за новия мандат.

Благодаря за доверието и осъзнавам огромната отговорност за всички ни в тези толкова трудни за града ни времена. Това написа в своя Facebook профил бившият председател на Столичния общински съвет Георги Геоегиев от ГЕРБ, предава "Фокус".

"Вярвам, че с мъдрост, знания и опит, ние от групата на ГЕРБ-СДС ще сме достойни представилите на гражданите, защитници на интересите им и коректив на управлението на т.нар. Добри Сили в общината. Съдейки по ексцесиите от последното ни заседание, очаква ни още много работа, работа, работа", отбеляза още Георгиев.

Най-вероятно ще има нови избори за кмет в София. С оглед на данните за злоупотреби, които има от съдебните експертизи, като юрист се запознах с документите и съм много притеснен как точно в район "Слатина", където кметът е от "Демократична България", точно там са изчезнали 13 флашки от машини. Как се случват тези случайности в София? Това са въпроси, на които съдът ще отговори. Политическата криза се задълбочава. Това заяви на зам.-председателят на СОС от ГЕРБ-СДС Георги Георгиев пред bTV.

Георгиев бе категоричен "екипът на Терзиев се разпада". И даде пример с Любомир Георгиев, който по думите му, е заявил, че няма подкрепата да се изпълнят предизборните обещания и напуска.

Георгиев посочи, че ГЕРБ-СДС спасили София от т.нар. спасители на града. Затова избрахме техен председател. Това не беше лесен избор. Но се налага, защото градът е в хаос, няма кой да контролира какво прави кметът, как харчи общинския бюджет, нито лев от парите на софиянци, които се харчат. Като започнем от златната арка, която струва 30 хиляди лева и ще зададем такъв въпрос, каза Георгиев.

В 14 часа благодариха на ГЕРБ за зрялото и отговорно отношение към града, защото избрахме техния председател, въпреки че нямат мнозинство. Отлагаха с 4 часа отлагането на второто заседание. В 22 часа колегите бяха много недоволни от всички нас - отговорните партии, и напуснаха вкупом залата. Напусна дори новоизбраният колега, на когото аз помагах и ще продължа да помагам, но му препоръчвам да започне да чете правилника - не може да напусне заседанието демонстративно, дори това да е политическия сценарий на неговата група, обясни Георгиев.

"Три месеца те не успяха да формират мнозинство. И в крайна сметка, благодарение на решителната намеса на г-н Борисов, направихме изключителен компромис временно, до юли месец, на изпитателен срок да изберем председател. Това е техническо решение, за да отпушим всички важни решения", каза Георгиев.

На въпрос кой управлява в момента, Георгиев отговори: "Кметът на София се казва Васил Терзиев до произнасянето на съда. Председателят на СОС се казва Цветомир Петров от ПП. Те са с най-много съветници във всяка комисия".

ГЕРБ-СДС предложил всяко едно плащане, което прави кметът на София към фирми по каквито и да било въпроси над определен размер, всеки един документ, който се подписва за задължаване на общината, защото чуваме много страшни неща за голям екип с граждански договори, които се назначават допълнително без конкурс, заобикаляне на закона, хора, които не отговарят на изискванията и се трупат десетки хиляди лева разходи - за всичко това в края на месеца кметът да изпраща отчет на общинските съветници с ясно посочване на всяко едно от перата, обясни зам.-председателят на СОС.