Днес рожден ден има най-дългогодишният и обичан от хората кмет на София, мой учител в политиката и добър приятел г-жа Йорданка Фандъкова . Да ни е здрава, все така усмихната и много щастлива! Това написа зам.-председателят на СОС Георги Георгиев в личния си профил във Facebook, видя Sofia24.bg.

Ето какво още добави Георгиев:

Запознахме се преди 6 години, работихме рамо до рамо цял мандат, в който настъпи пандемия, криза с цените на горивата, политическа криза и после държавно управление, което воюваше със София и нейния кмет, градският транспорт бе пред фалит заради всичко това, имаше ежедневно нови проблеми в управлението на милионния ни град. Тя изведе София с типичната си тиха и несломима упоритост през всички препятствия. Тя преобрази града ни и му придаде европейско измерение. И с неподражаемата ѝ усмивка - тя често ми казва, че хората не бива да знаят за трудностите ни, защото си имат достатъчно свои.

Беше обект на множество незаслужени атаки, но никога не я видях да отвърне. Великодушието ѝ е и до днес едно от най-хубавите ѝ качества, на което се възхищавам. Просто си гледаше работата - с любов, изключителна работоспособност и грижа за хората. Никога не съм я чувал да повишава тон, да се държи лошо с някой (не че мнозина не са го заслужавали), да се влияе от властта. Живя и продължава да живее изключително скромно, на няколко пъти спираше исканията за повишаване на заплатата ѝ, последният път го направихме заедно и въпреки политическата цена, която ни костваше. Но с такъв кмет знаеш отлично,че си на правилната страна.

Всеки ден бях в кабинета ѝ или по проверка на общински обекти заедно, водили сме стотици разговори и като ученик питах за всичко. А тя като добър учител по държавност отделяше време и ми даваше безценни съвети. На въпроса ми как се е опазила от покварата на властта отговори - никога не съм я възприемала като власт, а като работа и дълг.

Днес тя възобнови дейността на гражданското ни сдружение ГЕРБ, помага ни много с опита и знанията си, за което всички сме ѝ благодарни от сърце. Чуваме се всеки ден, виждаме се често и съм обнадежден за смисъла от това да се занимаваш с обществена работа - виждам реакцията на хората към нея. Радват ѝ се, обичат я, благодарят ѝ за всичко и се шегувам, че вече съм ѝ щатен фотограф - на събития и по улиците на София хората искат да си имат снимка за спомен с техния кмет.

Агресивната лошотия срещу Йорданка Фандъкова на едно кресливо малцинство в политиката всъщност даде възможност за кратко време да покажат, че не могат да ѝ стъпят на малкия пръст по управленски качества, знания и морал. И че никой не можа да ѝ отнеме обичта на хората.