Смятам, че през последните години успяхме да постигнем много добри резултати в областта на правораздаването. Това каза председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков. Той беше гост на годишното отчетно събрание на Кюстендилски административен съд, предаде репортер на "Фокус“. Председателят на ВАС посочи, че в административното правораздаване има постигнати много добри резултати.

"Настояването пред законодателя да промени АПК и да го направи така, той да бъде близко до гражданите. Това беше най-голямото ни постижение. Битката беше много трудна, но успяхме да се справим. Административното правораздаване следва да бъде близко до хората. Единственият начин за борба с администрацията, незаконосъобразните им актове, действия или бездействия е Административният съд“, каза Георги Чолаков.

Той посочи, че правораздаването трябва да бъде бързо и качествено. Георги Чолаков открои добрите резултати, постигнати от Административния съд в Кюстендил. "Кюстендил е един съд в който идвам с удоволствие, защото тук проблеми няма“, коментира съдя Чолаков. Той акцентира и върху предстоящ проект, насочен към дигитализацията на всички архиви.

Председателят на Административен съд – Кюстендил Иван Демиревски приветства гостите на отчетното събрание и направи изложение за свършената работа през 2023 година.

Той изведе изводи за много добро качество на съдебните актове. Наблюдава се намаляване на броя на отменените съдебни актове.