От 27 до 29 септември 2023 г. театър-студио 4хС гостува в къщата музей на Гео Милев в Стара Загора с три представления по текстове на българския модернист, предаде репортер на "Фокус". Всички спектакли са със свободен вход с цел максимална достъпност на старозагорци до творчеството на великия български експресионист и техен съгражданин.

Инициативата е първата стъпка към идеята на режисьора Николай Георгиев за създаване на експериментална театрална сцена на името на Гео Милев в Стара Загора. Бащата на българския авангарден театър ще изнесе и специална открита лекция върху творчеството на литературния патрон на града.

Тази вечер от 18.00 часа ще бъде премиерата на спектакъла "България, страната на убитите поети“. Това е постановка за поетия избор, за поетичната смърт и гениалния поетизъм. Защо поетите биват убивани? Защо ние, българите, убиваме своите поети? Христо Ботев, Стефан Стамболов, Димчо Дебелянов, Христо Смирненски, Яна Язова, Пеньо Пенев, Светослав Миларов, Петя Дубарова, Людмила Исаева, Мария Вирхов и всевиждащият Гео Милев възкръсват през безкомпромисния поглед на режисьора Николай Георгиев, асистент-режисьора Маглена Гуркова и актьорите на "Алма Алтер“.

Утре от 13.00 ч. ще се състои лекция "Гео Милев у дома: Новото раждане на Гео Милев" на режисьора Николай Георгиев, а от 18.00 ч. ще се изиграе мюзикълът "Гаврошовци и котета разбойници“. Той представя текстове за деца на Гео и Леда Милеви чрез инструментите на живия театър. Темите за приятелството, добротата и справедливостта изгряват чрез музиката, композирана от Георги Арсов, и танците, създадени от хореографа Петя Йосифова – Хънкинс.

На 29 септември от 18.00 ч. ще бъде представен моноспектакълът "Септември“ на Георги Арсов по едноименната поема на Георги Касабов Милев. Светът се разпада под краката. Небето е тъмно като мислите, които така и не могат да нахлуят в съзнанието. Защото съзнание вече няма. Човечеството е застинало в титаническо напрежение, за да разгроми всички досегашни прегради.

Спектаклите ще бъдат съпроводени с отворени дискусии. Мястото на провеждане е в Къща музей “Гео Милев" - гр. Стара Загора, ул. “Гео Милев" 37

Входът е свободен.

Проектът "Гео Милев у дома“ се реализира с подкрепата на Министерство на културата и Къща музей "Гео Милев“, гр. Стара Загора.

Рени АТАНАСОВА