Областният управител Ангел Стоев връчи грамоти на доброволците, спасители и огнеборците, които участваха в спасителните операции след опустошителното земетресение в Турция и Сирия на 6 февруари, предаде репортер на "Фокус".

На събитието присъстваше генералният консул на Република Турция в Пловдив Н. Пр. Корхан Кюнгерю, който благодари поотделно на всеки спасител.

"Земетресението засега голяма географска област и около 13 милиона души население. България беше първата страна, която изпрати спасители. Със спасителната си работа там, благодарение на вашето геройство и самоотвержена работа, се спасиха стотици хора. Искам на всеки от вас поотделно да изкажа благодрност. Вие не го направихме, за да получите благодарност, но наше задължение е да ви благодарим.

От началото на бедствието досега получихме вълна от съпричастност от всички слоеве на населението. Затова благодаря на братския български народ.

Искам да изразя задоволство, че като дипломат, като представител на Република Турция, имам честта да служа в България " - каза Н. Пр. корхан Кюнгерю.

Доброволци, спасители и пожарникари участваха в спасителните дейности в най-тежко засегнатия град в Турция - Кахраманмараш, сринат до основи след земетресението от 7.8 по скалата на Рихтер. При 43 сигнала за потенциално живи хора след намеса на екипите действително са намерени 31 живи. 14 сигнала са подадени от кучето Килиан, с водач българин, пожарникар в Швеция, отишъл в Турция като доброволец. Трябвало е много голяма психическа устойчивост, за да изпълнят мисията си, подчерта областният управител Ангел Стоев. Той поименно прочете имената на всички, които са участвали в спасителните дейности, сред тях има и пет жени доброволки.

Ръководители на екипите споделиха накратко с какво са се сблъскали и какво им е направило най-силно впечатление. 

Областният управител съобщи, че държавата започва да обмисля как по-добре да се организира аварийно-спасителната дейност и призна, че има нужда от Закон за доброволчеството, за да се елиминират административните пречки при нужда. 

"Третият голям проблем е оборудването. Изпратил съм писмо до всички кметове в общините със запитване от какво се нуждаят доброволните формирования. Докато съм областен управител, ще продължа да наблюдавам тази дейност, надявам се и следващият областен управител да продължи да го прави, защото това е надпартийна дейност. Искам да работя заедно с общините, но контролът от страна на държавата ще го има в мое лице" - подчерта Ангел Стоев

Срещата завърши с връчване на благодарствени грамоти и обща снимка.