Известният писател и общественик от региона Генчо Витанов ще запознае габровци с творчеството си този четвъртък – 20 юни, от 17:30 часа в читалнята "Д-р Петър Цончев“. Новината съобщават от Регионална библиотека "Априлов – Палузов“, която ще е домакин на срещата.

Акцентът ще бъде поставен върху най-новата творба на Витанов – "Високо напрежение“, която представлява сборник с разкази, спомени и стихотворения. Писателят живее и твори в Дряново и немалко от неговите поетични и прозаични творби са свързани с историята и съвремието на балканския град.

Генчо Витанов е работил като учител по литература, заместник-директор в училище, заместник-кмет по култура в Дряново, читалищен деец, почетен гражданин и ментор на млади художествени дарования в града. Лауреат е на регионални и национални конкурси и награди. Член е на Съюза на българските писатели и на Дружеството на габровските писатели. Има публикации в периодичния печат, в сборници и антологии, както и с художествен превод от унгарски и сърбохърватски.

Творбите на Генчо Витанов са многобройни: стихосбирките "Дневна светлина“, "Целебни строфи“, "Окото на лятото“, "Мъже в неделя“ и "Коледна луна“; романите: "Пилигрими на любовта“, "Пилигрими на страданието“, "Нови времена“; книга с хайку "Окото на зимата“; исторически издания в съавторство: "Дряновски дейци“ и "Архимандрит Максим Райкович“ – с проф. Петър Чолов, "Българският свят – 7-21 век“, "Древността, античният свят и траките“ и "Делото на Колю Фичето“ – с Витан Витанов; антологията: "Гласът на Дряново“ – с Павлин Ботев и Емил Попов.