Сблъсъкът с предизвикателствата в администрациите у нас би могъл да бъде решен от изкуствен интелект. Това каза в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" Генчо Керезов, зам.-кмет на София по "Дигитализация, иновации и икономическо развитие", който излезе с предложение за свикване на национален Консултативен съвет по изкуствен интелект.

"В Консултативния съвет трябва да включим и българските евродепутати, които са ангажирани с темата в Европа, за да ни помогнат да транспонираме законодателството".

Той обясни обаче, че за да се случи това ние трябва добре да познаваме рисковете и възможностите, да имаме адекватен анализ на ситуацията накъде върви светът и как можем да се възползваме от идните иновации: "Затова призовах следващото правителство да помисли по тази тема, да има Консултативен съвет, който да е изграден от историци, антрополози, естествено технически грамотни хора, защото ние имаме вече много добра почва в България", коментира Керезов.

Зам.-кметът на София добави, че създаването на INSAIT в България като институт е изключително постижение, което привлича умове от целия свят вече у нас: "Ще бъде жалко да не се възползваме от тази една експертиза". Той обърна внимание, че администрациите у нас са заети с решаване на проблемите на гражданите, които са тук и сега: "Докато светът много бързо се развива в редица посоки и изкуственият интелект вече е навлязъл в ежедневието на повечето бизнеси".