"Направихме всичко, което можеше да бъде направено, за да се работи нормално в местния парламент, защото една безкрайна конфронтация, една злобна конфронтация не би донесла нищо добро на община Видин“. Това каза днес пред журналисти Генади Велков, общински съветник и дългогодишен председател на ОбС-Видин, предаде репортер на "Фокус". Той бе сред предложените за председател на първите две заседания на ОбС, на второто оттегли кандидатурата си и предложи друга. Той направи и предложението ОбС да се  ръководи на ротационен принцип, но предложението не бе подложено на гласуване.

Мартин Дончев, председател на Предизборния щаб на местната коалиция СДС ( НДСВ, Новото време), който също участва в пресконференцията, бе категоричен, че "смяната на председател на Общинския съвет може да се случи най-рано на третия месец от избора“. Той допълни, че "председателя на ОбС преди този срок "може да бъде сменен единствено и законно, ако си подаде оставката, което не виждам в случая, защо трябва да се прави без да сме имали нито една сесия и при условие, че повечето политически сили, с които сме говорили, са съгласни и възприемат ротацията."

Административния съд във Видин съобщи днес, че е образувано дело по жалба на Светослав Славчев, като председател на Общинския съвет срещу заповедта на областния управител, с което решението за избора се връща за ново разглеждане за което "Фокус“ съобщи днес по рано.