Гараж и стопанска постройка пропаднаха в карстова пещера в Смолян. Това се случва в събота около 5 часа, разказа за "Фокус“ собственикът на имота Димитър Илиев. Каверната се отвори през лятото на 2022 г. и тогава специалисти установиха, че е с дълбочина около 20-23 метра дълбочина и с  диаметър около 2-3 метра. "В събота към 5 часа ми се обадиха дежурните на пречиствателната станция, че сградата ми е отишла и е потънала в пещерата. Размерите на дупката вече са 20 на 10 метра. Цялата ми сграда е потънала в пещерата и всичко е смазано с всичко в нея. Първата сграда е гараж 10 на 4 метра, а горната е стопанска сграда на два етажа и е 10 на 5 метра. Цялата е ликвидирана. Всичко е в дупката. В нея имам само дървен материал за около 10 000 лв., отделно има и машини и съоръжения – струг, преса и други. Дървеният материал го бях приготвил за родопски тавани“, посочи Илиев.

"Девет месеца нищо не се предприе по въпроса. От общината казаха, че нямат средства и трябва да се обърнем към централни ведомства и така няма решение на проблема. Казаха ми, че нямам право нито да доближавам имота, нито да влизам в границите му. Не можах, а и никой не ми осигури техника или хора, с които да спася поне част от имуществото си. Сега всичко е безвъзвратно загубено. Вчера на място идва един представител на общината. Днес може и да дойде комисия от общината. Единственото, което искам от тях е да се осигури техника, както и  4-5 000 лв., за да спасим нещо от материалите поне“, допълни Илиев.

Теренът, на който е карстовата пещера, е в имота на Илиев и той ще иска от общината да го изключи, защото той плаща данъци и такси за имота. "Мислих, че заради случилото се ще ме освободят от някои данъци, но не – платих ги всички. Очаквах и да ми прехвърлят нещо от горната страна, което може да се използва като обезщетение, защото тази земя не може да се използва. Мисля, че може да осигури техника, и хора за да се стигне безопасно дотам и да се спаси поне нещо от всичко това. Аз съм на 79 години и не мога да направя нищо сам. Идваха и от областта и откъде ли не, но получавам само писма. Аз пращах до всички централни ведомства писма, те казват общината да помогне. От общината ми казват, че нямат необходимите ресурси и не могат да обезпечат нищо. Писал съм и до АПИ, защото това е над тунела на обходния път на Смолян. Отчаян съм и не мисля, че проблемът скоро ще се реши. Щетите си остават за моя сметка. Първоначално бяха за около 15 000 лв., сега само сградите ми струват 60 000 лв., материал 10 000 лв. и инструментариум. Така щетите ми ще достигнат 80 – 100 000 лв.“, казва още потърпевшият.  

Потърсен за коментар, кметът на Смолян Николай Мелемов заяви, че ще сформират комисия от общината да направи оглед на кастровата пещера, но те не разполагат с такива специалисти, които да разбират от тези неща. "Те ще отразят моментното състояние. Всичко под земята е собственост на държавата. Ние сме подали информация в Комисията по бедствия и аварии. Наехме професор-специалист, който направи доклад. Повече от това не можем да направим. Смятаме да затворим този път и ще направим един байпас, за да не се минава покрай това място, защото е опасно и на този етап повече от това не можем да направим. Държавата като собственик на подземните богатства трябва да вземе отношение, защото в община Смолян няма кой да даде заключение по този проблем“, разясни кметът на Смолян.

По отношение на това дали има възможност, Общината да помогне със средствата и техниката, за да се спаси поне част от имуществото на Димитър Илиев, Мелемов каза, че възможност винаги има, но въпроса е да има фактури за притежаваното в сградите. "Има проблеми и със законността на сградата. За да осигурим пари, трябва да имаме необходимите документи за наличните в сградите материали, машини и вещи. Ако го докаже това, ще направим всичко възможно, за да помогнем“, категоричен е кметът.

Припомняме, че от есента заради карстовата пещера в Смолян е в сила и частично бедствено положение.

Нели ГЕРГЬОВСКА