Галя Захариева е кмет на Община Нова Загора вече малко повече от месец. След като предшественикът и Николай Грозев почина внезапно, на 3 юли тази година тя спечели изборите и стана първата жена кмет, която поема управлението на Община Нова Загора. Времето изминало от тогава не е много, но пък е достатъчно, за да започне тя да доказва, че основната й цел е по-добър живот за жителите на Общината и да изпълнява това, което е обещала на хората по време на предизборната си кампания.

"Имам ясна програма, която изпълнявам с помощта на моя екип. На първо място продължаваме с вече започнатите проекти по инфраструктурата. Акцент е реновирането на детските градини, както и осигуряване на видеонаблюдение във всички населени места. Болницата също е абсолютен приоритет, първата част от проекта вече приключи – дворното място с нови алеи и достъп на линейки, е обновено. Предстои да се ремонтира цялостната парна инсталация. В момента работим по проекта за осигуряване на редовни здравни грижи за жителите на селата.“ Така тя обобщи пред Slivenpost.bg действията си откакто е начело на Община Нова Загора, като изтъква и факта, че нещата не са само нейна заслуга, а и на колегите й от администрацията, както и на покойния бивш градоначалник.

"Първото, което направих е да проверя докъде са стигнали в реализацията си едни от най-важните обекти по Капиталовата програма за 2022 г , да проследя възлагането на текущите ремонти, защото летният сезон е времето, в което те се извършват в общински сгради, детски градини, училища и по пътната инфраструктура. При някои от тях, има известно забавяне, но ще ги довършим в обозрими срокове. В част от малките населени места ремонтите в детските градини са приключили – Съдийско поле, Еленово, Богданово, сега предстои в Караново, Дядово и Любенец. Извършени са текущи ремонти на пътната инфраструктура в селата Прохорово, Загорци, Питово, Събрано, Съдийско поле, Ценино. Започва текущ ремонт и на пътя между селата Кортен-Асеновец-Брястово-Караново“, поясни още Захариева.

Реконструкцията на дворното пространство на болницата, на всички настилки и алеи вътре, също е сред свършената от Общината работа. "Предстои възлагане и на проект за реконструкция на парната инсталация в здравното заведение. До миналата година там е имало проблем, с който трябва да се справим, за да не си носят хората печки, когато се налага да постъпят в болницата“, категорична е Галя Захариева.

По думите й, липсата на здравни грижи е един от най-сериозните проблеми, с който се сблъскват жителите на малките населени места. "Работим в момента по това да осигурим възможности за профилактични прегледи по селата, да дадем възможност на лекари и среден медицински персонал да обгрижват хората като използват здравните служби. Направили сме проверки и всички здравни служби селата са в състояние да се използват, имаме създадени добри условия“, коментира тя и допълни, че й предстои среща с директора на РЗОК Сливен, за да обсъдят възможностите, за предоставяне на здравни грижи на хората в малките населени места.

По друга проблемна тема-сигурността на гражданите от общината, също се работи активно. "Изпълняват се довършителни работи по голям проект, който включва изграждане на видеонаблюдение във всички населени места, което донякъде ще гарантира спокойствие на хората. След среща с директора на полицията в Нова Загора уточнихме кои са основните проблемни места в общината където трябва да се засили полицейското присъствие“ каза още Галя Захариева.

Дискомфорт на гражданите на Нова Загора създават разкопаните участъци и дейностите по големия проект на ВиК, който касае двете съседни общини Сливен и Нова Загора. "Водя постоянно разговори с ръководството на ВиК- Сливен и с фирмата-изпълнител, за да приключат максимално бързо строителните дейности. Сезонът на отпуските приключва, започва новата учебна година, предстои празника на града 14-октомври и трябва да се побърза. Към момента не се предвижда да налагаме санкции за забавяне, както го направи Община Сливен, тъй като по отношение на приключване на работата по уличната мрежа в града нещата са все още в срок“, уточни тя.