Избирайки питейна вода от чешмата, пестим голямо количество пластмаса. С всяка малка стъпка съдействаме по някакъв начин да намалим ефекта от климатичните промени, пред които неизбежно сме изправени. Това каза Галя Куманова – мениджър "Вътрешни комуникации“ в "Софийска вода“, в предаването "Човекът на фокус“ на Радио "Фокус“.

Преди две години "Софийска вода“ стартира инициативата "Вода без опаковка“. Целта й е да насърчи заведенията и клиентите им да предлагат и поръчват чешмяна вода, каквато е практиката в много европейски столици и градове, обясни Куманова.

Тази идея съвпада с актуализирането на европейската директива за повишаване на информираността за питейната вода, промотирането й в заведенията и обществените места. Европейската директива стимулира потреблението на питейна вода за пиене дори в домовете. "Те са изчислили, че ако се повиши потреблението на питейна вода, годишно в Европа биха били спестени около 600 милиона евро от купуването на вода и от пластмасите“, поясни Галя Куманова.

Според изследване на ООН подобряването на качеството на питейната вода, нейният избор и намаляването на пластмасовите бутилки може да намали изцяло потреблението на пластмаса със 17%, допълни експертът.

Инициативата "Вода без опаковка“ стартира през 2022 г. "Още първата година с нас се свързаха около 40 заведения, много от тях с екологично мислене. Но не само ресторанти, а и магазинчета, които в горещите летни месеци не отказват вода на клиентите си. Тази инициатива има и социален ефект. Чешмите в София не са навсякъде, а човек трябва да има достъп до вода, особено в горещите месеци“, разказа Галя Куманова.

Анкета, проведена през април и май на сайта на "Софийска вода“, в която са се включили 12 000 човека, показва, че едва 24% от тях не биха поискали и поръчали чешмяна вода в заведение. Малко над 1% казват, че изпитват неудобство, а останалите биха отговорили, че биха си поискали и биха били щастливи, ако им предложат. "Това е и жест на гостоприемство, освен всичко останало“, допълни Куманова.

Целта на инициативата е тя да се превърне в култура, по подобие на много от страните в Европа, където водата е добра за пиене. "Това е двустранен процес. Едната от тенденциите е хората да я търсят и искат, а втората е да не ти откажат в заведението. Водата в София е една от най-качествените в Европа, а нашето задължение като ВиК оператор е да информираме хората за това качество, за да могат те да са спокойни и да я поискат“, заяви Куманова.

Питейната вода в София идва от язовирите "Искър“ и "Бели Искър“ в Рила. Тя е с много добри качества и е изключително подходяща за ежедневна употреба, подчерта експертът. "Софийска вода“ провежда над 9000 контролни проби годишно. "В тези проби се правят над 150 000 анализа по физико-химични и микробиологични показатели. Водата се изследва по целия й път – от язовира, водоизточника, по цялата мрежа – пречиствателни станции и съоръжения, до крайния потребител. От 87 точки при краен потребител в София се взимат проби и резултатите от тези проби се обявяват на нашия сайт и са достъпни. Обобщените проби се обновяват всеки месец. Водата е с неутрално pH, неутрална към мека е твърдостта й, което я прави много лесноусвояема от организма. Много близка е до течната среда на тялото и е с много ниска минерализация. Количеството калций и магнезий е толкова добре балансирано, че се усвоява напълно от организма. Има много ниско съдържание на флуор – 20 пъти по-малко от допустимите стойности. Това също я прави подходяща за малки деца и дори за кърмачета. Не съдържа олово, живак, арсен, пестициди. Тази вода не контактува нито със земеделски, нито с други  площи, идва в много чист вид до станцията“, обясни Галя Куманова.

Столичната здравна инспекция също провежда собствени лабораторни анализи и "Софийска вода“ сравнява резултатите си с техните. "Водата в града е подложена на двоен контрол и няма място за притеснения от гледна точка на мониторинга“, категорична бе Куманова.

Често обаче вътрешносградните инсталации, които са стари, могат да променят вкусовите качества на водата. Затова е добре тя да се източи, подчерта тя.