Днес Кметът на Община Казанлък Галина Стоянова благодари и отличи с Почетни грамоти  казанлъшките пещерни спасители Тодор Иванов и Кемал Рамадан за успешнното им участие в спасителната акция в турската пещера Морджа, предаде репортер на "Фокус". Те бяха сред 17-те български спасители от Пещерни клубове и доброволци, откликнали на акцията за живота на американския спелеолог Марк Дик.

"Искам да изкажа благодарност, разбиране, уважение и респект изобщо към желанието да спасявате, към тази много човешка дейност, да помагаш в критичен момент!“, заяви Галина Стоянова към Тодор и Кемал.

Пещерните спасители споделиха, че акцията преди две седмици в Турция е несравнима заради дъблочината от 1040 метра, където Дик е бил блокиран и безпрецедентната бързина от 56 часа на изваждането му, след като е била пренесена животоспасяваща кръв, поради тежката кръвозагуба на близо четири литра кръв при стомашен кръвоизлив.

Тодор Иванов и Кемал Рамадан разказаха, че пътят надолу в третата по дълбочина пещера в Турция в планината Таурус (Тавър), окръг Мерсин е бил открит от българи и това е подпомогнало значително бързата организация с турските колеги и международната експедиция. На сигнала на Турската Федерация по спелеология за спасяването на пострадалия американец са откликнали повече от 130 спасители от България, Хърватска, Полша, Италия, Унгария, Украйна, Румъния и Турция.

Тодор и Кемал са част от Общинския доброволчески отряд и често откликват с опита си за различни каузи. Кметът Галина Стоянова изрази признателност за доброволния им труд. "Искам тези отличия да ги предадете на Вашите деца, за да знаят какъв пример им давате със спасяването на човешки животи, да се учат от Вас и да се гордеят!“, каза Стоянова.

Рени АТАНАСОВА