Близо 21 хил. души са разгледали експозицията на Майстора. Това каза в интервю за "Фокус“ директорът на Художествена галерия "Владимир Димитров – Майстора“ – Кюстендил Валентин Господинов.  "В края на годината си правим равносметка за изминалото време. Винаги тази равносметка е много прецизна, защото настина това е трудът на всички нас. Отражение на това, до колко хора сме достигнали. Тази година е една от успешните, след ковид кризата, защото този застой вкара едни съмнения, че малко трудно ще навлезем в нормалния си ритъм, но малко по малко се оказа, че набираме скорост и не само, а изпреваряме в цифрово изражение дори и най-добрите ни постижения“, каза Господинов.

Той посочи, че за тези 9 месеца на провеждането на изложбата, свързана с отбелязването на 140 години от рождението на Владимир Димитров – Майстора, посещаемостта е била изключителна. По записани фактологически данни, а не просто по предположения, посетителите са 20 865 души.

"Наистина за една галерия е изключително добро постижение. Но това е едно от нещата. Галерията проведе и много други мероприятия. Сред тях са връчването на националната награда за живопис и връчването за втори път на голямата награда за скулптура на името на Иван Лазаров. Галерията участва в няколко изложби посветени 140 години от рождението на Майстора. Едната беше в Софийска градска галерия, както и две изложби в Националната галерия и в "Квадрат 500“. Гостувахме и с една изложба в Димитровград. Тя също беше посветена на Майстора. Имахме и представяне на пътуващата изложба "Майстора и кюстендилската изобразителна школа“ във Велико Търново. Изобщо, доста неща които наистина говорят за едно динамично движение в галерията, което вече не подлежи на съмнение“, заяви Валентин Господинов.

Венцеслав ИЛЧЕВ