"Галерия "Будител" - живи платна на паметта" е образователен спектакъл, който са подготвили и ще представят на 28 октомври ученици от Иновативната гимназия "Райко Цончев" и ЧОУ "Мария Монтесори" в Добрич, предаде репортер на Агенция "Фокус". Поводът е отбелязването на Деня на народните будители - 1 ноември.

"По повод обявяването на празника за общонационален Стоян Омарчевски, тогавашен министър на народното просвещение, пише: "...първата наша грижа е да обърнем погледа на нашата младеж към всичко ценно и светло от нашето минало и да я приобщим към това минало, за да почерпи тя от него бодрост и упование, сила и импулс към дейност и творчество.

Нашата младеж трябва да знае, че животът само тогава е ценен, когато е вдъхновен от идейност, от стремеж; само тогава животът е съдържателен и смислен, когато е обзет от идеализъм, когато душите и сърцата трептят за хубавото, националното, идеалното, а това е вложено в образите и творенията на всички ония наши дейци, които будиха нашия народ в дните на неговото робство, които го водиха към просвета и национална свобода през епохата на Възраждането и които му създадоха вечни културни ценности през неговия свободен живот", припомнят от екипа на двете учебни заведения. 

Образователният спектакъл е с начален час 13:00, ще се играе на сцената на Младежкия център и е своеобразен реверанс към делото на българските будители.

Жулиета НИКОЛОВА