На 28 октомври /петък/ от 19 часа в Букурещ ще се състои гала-концертът "Заедно в Европа“, съобщиха от Община Русе. Събитието е под патронажа на президента на Република България Румен Радев и президента на Румъния Клаус Йоханис. Организира се по повод 30-ата годишнина от подписването на Договора за приятелство, сътрудничество и добросъседство, и във връзка с 15-ата годишнина от присъединяването на двете държави в ЕС. Празничните поводи се допълват и от откриването на пресклуба на Българската телеграфна агенция в Букурещ, с което се затвърждават отличното сътрудничество и отношения с румънската национална агенция "Аджерпрес“.

           

Домакин на гала-концерта е Националната опера в Букурещ, която ще събере на една сцена румънските солисти Симонида Луцеску (сопрано), Сорана Негря (мецоспорано), Лучиян Петрян (баритон) и Алин Стойка (бас) и българските оперни певци Таня Иванова (сопрано), Ана-Мария Спатарис (сопрано), Кристиян Христов (тенор) и Евгений Станимиров (бас). Артистите от двете страни на река Дунав ще представят красотата на оперното изкуство под диригентството на маестро Йордан Камджалов. Гостите на Националната опера в Букурещ ще могат да се насладят на арии от оперите "Кармен“, "Риголето“, "Набуко“, "Травиата“, "Бохеми“, "Атила“, "Бал с маски“ и др.

           

Преди и след гала-концерта зрителите ще могат да разгледат в лобито на Националната опера в Букурещ и част от съвместната изложба на БТА и "Аджерпрес“, посветена на общия път на Румъния и България в европейското семейство.

           

Билети за събитието могат да бъдат закупени на касите на Националната опера в Букурещ, както и онлайн на електронната страница на Операта https://tickets.operanb.ro/event.php?id=32116