Общината в Габрово оповести каква ще бъде празничната програма за 24 май. Ще бъде въведена и временна организация на движението. Ето и програмата:

9.30 ч. Тържествен молебен в чест на празника в храм "Успение на Пресвета Богородица" 

9.45 ч. Литийно шествие от храм "Успение на Пресвета Богородица" до паметника на Васил Априлов и поднасяне на цветя

10.00 ч. Тържествено шествие на габровските детски градини и училища, Технически университет, просветни и културни институции и граждани

Във връзка с обезпечаването на реда и сигурността по време на тържествата, посветени на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, на 24-ми май в Габрово ще бъдат въведени временни ограничения на движението на МПС в централната градска част.

За времето от 09.00 до 13.00 часа движението на моторни превозни средства ще бъде преустановено по улиците: ул. "Брянска“ – от кръговото кръстовище при Консултативна поликлиника до мост "Игото“ , ул. "Скобелевска“, бул. "Априлов“  от пресечката с ул. "Възраждане“ до Централна поща, ул. "Юрий Венелин“ , ул. "Св. Св. Кирил и Методий“,  ул. "Райчо Каролев“, ул. "Лазар Донков“  и ул. "Иван Гюзелев“.

Създава се временна организация и на движението на градския транспорт. Автобусите на Общински пътнически транспорт, движещи се по направление север - юг ще обръщат на Автогара Габрово, а тези по направление юг - север – на Шиваров мост.

С цел недопускане на инциденти, Община Габрово призовава участниците в движението да спазват стриктно въведените ограничения и да изпълняват указанията на контролните органи.