Поставянето на подпорни конструкции - габиони от метална мрежа, на археологията на Небет тепе предизвика неодобрение сред част от пловдивчани. Гражданите твърдят, че се ликвидира автентичността на обекта, а природозащитникът Тома Белев заявява, че методът не е подходящ за зидове на 5-6 хиляди години в най-стария град на България.

"Работата на Небет тепе се извършва съобразно проекта, който е съгласуван с Министерството на културата и с НИНКН" - каза в интервю за "Фокус" художник реставраторът Никола Стоянов - проектант в част "Реставрация и консервация" и авторски надзор в проекта "По крепостните стени на Филипопол".

Габионите служат за подпорна конструкция на шкарповете (б.а. - диги), които се образуват след археологическите проучвания. Щадят археологията, а след време обрасват с растителност.

"Те стъпват не върху върху археологически структури, а върху проучения вече стерилен терен на обекта. Вместо да се изливат бетони, се прави по тоя начин. В един момент, след години, ако се наложи нещо да се преустройва по обекта, те се свалят и местят много лесно" - обяснява Стоянов.

Реставраторът припомня, че на същия принцип са направени подпорните стени на Форум север и Форум запад - с габиони. В последствие растителността ги обхваща и се приобщават към околния ландшафт. 

"Целта на сегашните консервационни и реставрационни дейности е да бъдат съхранени зидовете, защото през многото години, през които седяха така, бяха разхвърлени. Градежният материал беше разхвърлен по целия обект, а сега е събран, инвентиран е, знае се всеки камък къде е бил и подреждаме нещата" - казва в интервюто експертът.

Работата по проекта напредва сериозно - на много места са направени запечатките по зидовете, укрепването, инжектирането, имплектонът (б.а. - пълнежът на крепостните стени), отводнителната система, която не позволява водата да навлиза в ядрото на зидовете. Направени са всички археологически проучвания, които съпътстват цялостната работа по обекта, изброява Стоянов. На западната кула, която назад във времето е била многократно пристроявана, ще се правят консервационни запечатки и ще има малко надграждане, за да се вижда отдалеч. 

Никола Стоянов смята, че Небет тепе е труден обект, защото съдържа зидове от различни епохи, строени по различен начин, с различни материали. "Характерът на всеки един от тези зидове трябва да бъде запазен. Има огромно разнообразие в това отношение и ние сме длъжни да го запазим в автентичния му вид" - казва той.

През ноември се очаква проектът да е във финалната си фаза.

Цялото интервю гледайте в прикаченото видео!