Общинските съветници от групата на ГЕРБ в Стара Загора ще подкрепят предложението за въвеждане на целогодишна карта на стойност 365 лева за всички линии на градския транспорт. Това съобщи председателят на Постоянната комисия по териториално и селищно развитие и транспорт арх. Мартин Паскалев, предаде репортер на "Фокус"

"Предложението за новия вид карти, внесено от колегата Методи Пенчев, е добро решение. То има социален характер, защото хората, които ползват услугите на общинското предприятие "Тролейбусни и автобусни превози“, ще плащат почти два пъти по-малко средства за период от една година. Картата за един месец за всички линии струва 60 лева, а това означава, че с годишната карта предлагаме намаление на транспортната услуга с почти 50%“, посочи арх. Паскалев.

С намаляването на цената на годишната карта общинското дружество ще загуби приходи от около 200 000 – 300 000 лева, но те ще бъдат до голяма степен компенсирани от икономиите от гориво, които ще се реализират с въвеждането на електрическите автобуси.

"Стара Загора е развиващ се град. Повечето улици обаче са тесни и увеличаващият се брой на автомобилите води до задръствания в натоварените часове. По-добре е Общината да насочи средства за дотиране на градския транспорт, отколкото да се изгради например многоетажен паркинг, който ще привлече още повече автомобили“, уточни арх. Мартин Паскалев.

Общинските съветници подчертаха, че политиката на Община Стара Загора, както и на групата на ГЕРБ в местния парламент е да се стимулират хората да използват повече обществения транспорт за сметка на личните автомобили. Това ще намали трафика в града и замърсяването с вредни газове на атмосферния въздух.

Изработването на новата транспортна схема е на финален етап и предстои да бъде представена на обществено обсъждане. Целта е тя да подобри услугата за хората.

Рени АТАНАСОВА