Коалиция ГЕРБ – СДС внесе листата с кандидатите за народни представители в Старозагорски избирателен район в РИК днес в 11:11 часа, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ. Тя е съставена от 22-ма души от различни общини от областта. Водач е Красимир Вълчев, на второ място е Маноил Манев, на трето – Илиана Жекова. На четвърта позиция е общинският съветник от ГЕРБ в Стара Загора Бояна Танева-Манова, след нея е Младен Желев от гражданската квота от Казанлък, IT специалист и предприемач. Листата е представена от хора от различни професионални сфери, доказали се в своите общности.

"Днес е ден за прошка и молим за нея всички наши съграждани и сънародници. Тя ни прави по-добре, а нас, политиците – и по отговорни“ – каза пред журналисти министърът на образованието и науката в третия кабинет на Бойко Борисов – Красимир Вълчев. Той подчерта, че приоритетите, по които ще работят, са много, но най-важният не само за Старозагорски регион, а и за цялата страна, е запазването на работата на комплекса "Марица изток“.

"Това е поредната предизборна кампания и е време за каузи, а не за разделение. Не случайно всички кандидати сме с тениски с надпис МАРИЦА ИЗТОК Е БЪЛГАРИЯ, защото електроенергията, произвеждана от него, достига до всеки дом“ – заяви Маноил Манев. Кандидатът за народен представител добави, че за да бъде запазен минно-енергийният комплекс хората трябва да осъзнаят, че това е национална кауза. "Завещаният ни План за възстановяване и устойчивост от Киро и Асен, както и анексът, може да бъде предоговорен само от правителство, което има силата да го направи. Забравихме, че политиката се изразява в действия за отстояване и защита на каузи“ – подчерта Маноил Манев.

Красимир Вълчев добави, че старозагорските кандидати за народни представители от ГЕРБ – СДС ще продължат да убеждават включително и Европейската комисия, че България не може без комплекса "Марица изток“. "Ако не беше той, щяхме да имаме стотици фалирали фирми, а бизнесът нямаше бъде компенсиран заради шоковото поскъпване на електроенергията“ – категоричен е водачът на листата. Той акцентира и върху друг основен приоритет. "Трябва да върнем България на пътя на развитието, което беше спряно през последните две години, а всички инфраструктурни проекти – замразени“ – каза в заключение Красимир Вълчев.

1. Красимир Георгиев Вълчев е завършил "Финанси" в Икономически университет – Варна. Министър на образованието и науката по време на 44-ото Народно събрание. В периода 2002 – 2009 г. работи на различни длъжности в Министерството на финансите. От септември 2009 г. до февруари 2017 г. е главен секретар на Министерството на образованието и науката. Народен представител в 46-ото и 47-ото и 48-ото Народно събрание на Република България.

2. Маноил Минчев Манев е докторант по "Национална сигурност“ в Академия на МВР, магистър по история от Великотърновски университет "Св. св. Кирил и Методий“, бакалавър по "Национална сигурност“ от Академия на МВР. 13 години е бил служител в Криминална полиция в МВР. Създател и директор на Частен професионален колеж по охрана и сигурност "Св. Георги Победоносец“ – Стара Загора. Бил е заместник областен управител на област Стара Загора. Народен представител в 43-ото, 44-ото, 45-ото, 46-ото и 47-ото и 48-ото Народно събрание на Република България.

3. Илиана Петкова Жекова е магистър по "Социални дейности“ и по "Психология“ от Великотърновски университет "Св. св. Кирил и Методий“. Била е социален работник в Дирекция "Социално подпомагане“ – Казанлък, след това директор на дирекция "Бюро по труда“ – Казанлък към Агенция по заетостта. Народен представител в 45-ото, 46-ото и 47-ото и 48-ото Народно събрание на Република България.

4. Бояна Тихомирова Танева-Манова е бакалавър по "Европейско право“ от университета "Абъристуйт“, Англия и магистър по "Европейско и международно бизнес право“ от Виенски университет, Австрия. Била е зам.-председател на най-голямата младежка организация към ЕНП – "Европейските студенти демократи“. Настоящ общински съветник от групата на ГЕРБ в Стара Загора, заместник-председател на ПК "Оперативни програми и международно сътрудничество“. Областен организационен секретар на МГЕРБ – Стара Загора. Мениджър е в търговска фирма.

5. Младен Димитров Желев е магистър по "Туризъм“ от Университет по хранителни технологии – Пловдив. Работил е като мениджър на частни дружества. Към момента е управител на фирма в областта на проектирането, изграждането и внедряването на цялостни софтуерни решения в Казанлък.

6. Иван Станчев Станчев е завършил специалност "Изчислителна техника“ във ВМЕИ – Варна и "Финанси“ в УНСС – София. Заемал е различни ръководни длъжности в частния сектор. Председател е на Общинския съвет на Чирпан и общински ръководител на ГЕРБ в Чирпан.

7. Методи Михайлов Марков е магистър по "Педагогика“ и "Публична администрация“ от Академията на МВР. Работил е в Националната служба за сигурност. Бил е началник на звено "Инспекторат“ в Община Стара Загора и два мандата заместник-кмет на Община Мъглиж. Кметски наместник е на село Шаново за мандат (2019 – 2023 г.). Председател е на Стрелкови клуб "Ронин“ – Стара Загора, Многократен държавен шампион е по динамична стрелба в различните категории оръжия.

8. Анастасия Христова Гидикова е магистър по "Маркетинг и мениджмънт“. Завършила е Академия за управление "Серго Орджаникидзе“, Москва със специалност "Икономика и управление на производството“, Стопанска академия "Проф. Д. Ценов“, Свищов с квалификация "Здравен мениджмънт“ и Великотърновски университет "Св. св. Кирил и Методий“ със специалност "Учител по икономика“. Докторант и хоноруван преподавател в Стопански факултет на "Тракийски университет“ – Стара Загора. Има дълъг управленски и административен опит в различни сфери на стопанския живот, общинската и държавна администрация. Регионален председател за Южна България към една от най-големите международни благотворителни организации.

9. Живко Бончев Желев е магистър по "Технология и управление в транспорта“ и бакалавър "Инженер в транспорта“ от Висшето транспортно училище "Тодор Каблешков“ – София. 30 години е работил в сферата на енергетиката в "Мини Марица-изток“ ЕАД. Управител на рудник "Трояново-север“ от октомври 2018 до април 2022 г. Председател на секция "Енергетика“ към ГЕРБ – Стара Загора. Общински съветник от ГЕРБ – Стара Загора, мандат 2015 – 2019 г. Член на Управителния съвет на Аматьорската футболна лига към Българския футболен съюз.

10. Веселин Росенов Сираков е бакалавър по "Музикална педагогика“ от Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство – Пловдив. Магистър е по "Счетоводство на нефинансовите предприятия“ от Стопанска академия "Димитър Ценов“ – Свищов и магистър по "Право“ от Великотърновски университет "Св. св. Кирил и Методий“. Собственик е счетоводна кантора в Казанлък.

11. Светозар Тодоров Ялъмов е завършил специалност "Публична администрация“ в Технически университет – Габрово. Работи в сферата на строителния бизнес.

12. Десита Динкова Петкова е бакалавър по "Български език и турски език“ от Пловдивски университет "Паисий Хилендарски“. Има професионална квалификация "Организатор туристическо обслужване“ от същото висше училище и "Приложна психология и психотерапия“ от Медицински университет – Пловдив. Работила е като младши експерт в Община Братя Даскалови и екскурзовод в Къща музей "Пейо Яворов“ в Чирпан. Младши експерт е в Община Чирпан.

13. Тихомир Грудев Динев е ветеринарен лекар. Завършил е Ветеринарномедицинския факултет на Тракийски университет – Стара Загора и семестриално специалност "Агрономство“. Има богат професионален опит в различни животновъдни ферми. Бил е кмет на село Княжевско за мандат (2007 – 2011 г.). Работи в най голямата кравеферма в България.

14. Деян Стратев Стратев е магистър по "Ветеринарна медицина“ от Тракийски университет – Стара Загора. Има множество допълнителни обучения в Истанбулски университет, Университет по ветеринарна медицина и фармация в Кошице, Словакия, Пизански университет, Пиза, Италия и др. Доцент е по специалност "Ветеринарно-санитарна експертиза“ в Тракийски университет.

15. Михаил Петров Колимечков е бакалавър по "Компютърни системи и технологии“ от Университета по хранителни технологии – Пловдив. Работи като програмист и разработване на софтуер. Управител е на частно дружество в областта на проектирането и изграждането на системи за капково напояване в Казанлък.

16. Дарина Атанасова Василева е магистър по "Агроинженерство“ от Висшия селскостопански институт в Пловдив. Завършила е специалност "Преподавател по английски език“ в Тракийски университет – Стара Загора. От 2013 г. до момента е старши учител по английски език в Професионалната гимназия по енергетика и електротехника в Гълъбово.

17. Надя Трендафилова Карбанова е магистър по "Медицина“ от Тракийски университет - Стара Загора, бакалавър по специалност "Обща психология“ от Югозападен университет - Благоевград, магистър по "Здравен мениджмънт“ от Стопанска академия "Димитър Ценов“ - Свищов, магистър по специалност "Политическа психология“ във Великотърновски университет "Св. св. Кирил и Методий“. Работила е като офис мениджър, лекар ординатор в Инфекциозно отделение в Стара Загора, директор на Дом за пълнолетни лица с физически увреждания. Управител е на Социална услуга "Асистентска подкрепа“ в Стара Загора. Директор на комплекс за социални услуги – Хасково. Председател е на Дружеството на психолозите в България – клон Стара Загора, хоноруван преподавател в катедра "Социални дейности“ в Тракийски университет.

18. Марияна Христова Тодорова-Каменова е бакалавър по "Счетоводство и контрол“ от Великотърновски университет "Св. св. Кирил и Методий“. Завършила е специалност "Начална педагогика“ в Тракийски университет – Стара Загора. Управител е на частно дружество в Казанлък.

19. Мартин Николаев Мартинов е бакалавър по "Финанси“ от УНСС – София и магистър по "Финанси и банки“ от Тракийски университет – Стара Загора. Има над 25 завършени курса и обучения в сферата на банкирането. Над 13 години е заемал различни позиции в банкови институции в Стара Загора. Управител и финансов директор е на частна компания в областта на фармацията.

20. Димитър Маринов Стаматов е инженер от Технически университет – Варна и магистър по "Международни икономически отношения“ от Университет по национално и световно стопанство – София. Трудовият му опит включва позициите ръководител на ТП "Мерки и измервателни уреди“, управител на дружество с ограничена отговорност. Председател е на Общинското ръководство на СДС – Стара Загора.

21. Стоян Василев Григоров е бакалавър по "Агроинженерство“ и магистър по "Управление на системи за безопасност и качество на храните“ от Тракийски университет – Стара Загора. Към момента работи в компания в сферата на хранително-вкусовата промишленост.

22. Ростислав Здравков Попов е бакалавър по "Електроенергетика“ от Технически университет – Габрово. Заемал е различни позиции в частни компании. Работи в ТЕЦ "Марица изток 2“.