Коалицията ГЕРБ-СДС спечели окончателно изборите във Великотърновска област с 26.04% от всички гласове в региона. Това показват данните от обработените на 100 процента секционни протоколи от Районната избирателна комисия в старата столица, предаде кореспондент на "Фокус".

Втора с 5,18% по-малко остава коалицията "Продължаваме промяната - Демократична България".

Третото и четвърто място са съответно за "Възраждане", които са подкрепени от 17.02% от жителите на областта и "БСП за България", за които са гласували 12,63 на сто.

Останалите две формации, които ще имат представители от региона в 49-ото Народно събрание, са ДПС - с 10,22% и "Има такъв народ" с 4,65%.

Квадратчето "Не подкрепям никого" са задраскали 3 820 избиратели.

Въпреки очакванията на РИК, броенето на гласовете в областта приключи доста бързо.

От комисията уточняват, че е имало сгрешени протоколи, като и този път СИК-овете са бъркали основно при нанасянето на преференциите, както и в предходните избори, на които трябваше да се сумира на ръка. Другите грешки са били при самото нанасяне на данните - често разминаване е имало при машинния и хартиения вот, чиито цифри са разменяни, което е водило до неточности. 

Официални данни за активността все още няма, но тя със сигурност е малко по-висока от тази на изборите през октомври 2022-а.

Както и вчера Ви осведомихме, предпочитано в региона е било машинното гласуване.

Луиза ТРАНЧЕВА