Прегледите от разстояние чрез нови технологии могат да осигурят медицинска грижа и проследяване на здравословния статус на хората от малките или отдалечени населени места в страната. Те са и възможност да бъде компенсирана липсата на достатъчно специалисти. Въвеждането на т.нар. услуга "телеасистенция“ е сред акцентите в предизборната програма на ГЕРБ-СДС за сектор "Здравеопазване“, съобщават от пресцентъра на ГЕРБ-Добрич. 

Благодарение на услугата например в администрации, социални услуги, хосписи и пенсионерски клубове ще се правят диагностични изследвания на сърдечна дейност, кръвно налягане, холестерол, температура, кръвна захар и др. Може да се извършва и мониторинг на уши, нос, гърло и стомах при децата. Резултатите ще се съхраняват в персонални електронни досиета и при нужда ще се изпращат на личния лекар, на медици в най-близките лечебни заведения или в Спешна помощ.

Такава специализирана апаратура ще бъде демонстрирана на добруджанци още в началото на тази седмица. Желаещите да преминат безплатен преглед от разстояние могат да го направят от 19 до 24 септември от 9:00 ч. до 19:00 ч. в офиса на ГЕРБ в Балчик. От 25 до 30 септември в същите часове тази възможност ще имат и жителите на Добрич при шатрата на коалицията.

За да бъде решен проблемът с медицинските кадри в малките населени места, в платформата на ГЕРБ-СДС е заложено още създаване на 30 мобилни лекарски и зъболекарски екипи. Идеята е в тях да участват специалисти от университетските и областните болници и да бъде осигурена модерна диагностична техника. Тези екипи ще бъдат на разположение и при спешни случаи, регистрирани от услугата "телеасистенция“. Отделно, ще се стимулира трудовата мобилност на лекари, сестри, фелдшери и други здравни кадри в районите с недостиг на специалисти, както и създаването на социални иновации и решения 

за подобряване на здравеопазването в цялата страна.