Само в последните три дни станахме свидетели на три случая на насилие с чужди граждани в София! Първият е от 6 март, сряда, на бул. "Витоша" – чуждестранни студенти нападат момче, защитаващо момиче, на което те са подвиквали. Видео кадрите показват, че 6-7 души нападат един.

Другите два случая са от вечерта на 8 март, петък – сбиване в центъра за бежанци в кв. "Овча купел", което прераства в разходка по улиците на въоръжени с тръби и прътове бежанци. Третият случай е от 21 ч. вечерта, отново на бул. "Витоша" – млади мъже нападат пакистански студенти с английско гражданство.

Тези инциденти имат потенциал да предизвикат непредвидими ответни реакции за отмъщение. Има редица сигнали от жители на район “Овча купел", които живеят в постоянен страх от сблъсъци с мигранти.

След поредицата публично обявени случаи с физическо насилие в столицата заместник-председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев и председателят на Комисията по обществен ред и сигурност Ваня Тагарева отправиха искане за свикване на извънредно заседание на Столичния общински съвет по тема "Сигурност".

"Нужно е да бъдат предприети незабавни и адекватни мерки, необходимо е патрулите да бъдат фокусирани върху рисковите зони и да се увеличат патрулиращите екипи както в центъра, така и рисковите от инциденти квартали", категоричен е Георги Георгиев.

Председателят на Комисията по обществен ред и сигурност Ваня Тагарева настоява на извънредното заседание на СОС кметът Васил Терзиев и отговорните служби да докладват за ситуацията със сигурността в града и мерките, които се взимат, за да се гарантира животът, здравето и собствеността на жителите и гостите на София.