Председателят на Комисията по обществен ред и сигурност в СОС Ваня Тагарева от ГЕРБ-СДС разкритикува кмета на София Васил Терзиев за погрешни приоритети и негова среща, която предизвика общинарите в Столичния общински съвет да обявят почивка по време на извънредното заседание по сигурността. След завръщането на Терзиев, заданието продължи конструктивно, но забележките останаха. 

"Обезпокои ни лошият старт, фалстартът на днешното заседание, с което се опитаха да ограничат възможностите на гражданите да говорят. Вече повече от два часа жители на два столични района са тук и очакват да бъдат допуснати в залата, за да разкажат от първо лице на полицаите как живеят и какво се случва на територията на съответните райони", заяви Тагарева пред "Фокус", която е и преподавател в сферата на сигурността.

"Другото възмутително е поведението на кмета Терзиев, което ни изненадва не само в последната седмица, предвид това, че мълчи по случая, но и напускането му преди малко от залата. Обясни, че има по-важни ангажименти, които били неотложни. А в дисонанс на всичко, което твърди и казва по-рано обясни, че сигурността на града е приоритет и важна за него", допълни тя.

Към този час целият Столичен общински съвет, главният секретар на МВР гл. комисар Живко Коцев, директорът на СДВР главен комисар Любомир Николов и председателят на Агенцията за бежанците Мариана Тошева изчакваха чинно кметът да се върне от служебната си среща.  

"Искам да обърна внимание, че очевидно има резултат от работа на ГЕРБ-СДС в СОС, защото г-н Терзиев и неговия екип са преосмислили средствата, които са заложили в бюджета за 2024 година във функциия "Отбрана и сигурност", както разбрахме от встъпителните му думи. Но той се скри за пореден път, защото очевидно не желае да отговоря, както на въпроси на граждани, така и на въпроси на общинските съветници", разкритикува кмета Тагарева. 

"Много пъти сме се опитвали да помогнем на г-н Терзиев, но той отказва. Трябва да се направи план, концепция, стратегия, дългосрочна визия за управление на кризи и кметът да знае, че превенцията е преди всичко", убедена е тя. 

Заместник-председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев бе и по-конкретен в задочните си въпроси към кмета Терзиев:

"Искаме да очертаем в края на заседанието важни мерки. Ние искаме да знаем колко са екипите на Общинска полиция на терен в момента, има ли недостиг на полицаи, има ли обявена процедура, за поддръжка на камерите. Това са 3800 камери за милиони левове, а вече пет месеца, откакто е кмет на София, те да работят. Искаме да питаме дали има камери около мигрантския център в "Овча купел". При цялото ми уважение, обаче сигурността на софиянци, е много по-важна задача за кмета на София, който съгласно закона, отговоря за нея, отколкото въшната търговия с Обединеното кралство, тъй като кметът на София излезе от извънредна сесия, за да се види с комисаря по търговията на Обединеното кралство, който отговаря за търговията с Европа", обърна се Георги Георгиев към Терзиев.