Ясен е съставът на Районната избирателна комисия /РИК/ в Деветнадесети изборен район – Русенски. Това съобщиха от Областна администрация – Русе. Припомняме, че на проведените миналата събота консултации при областния управител Анатоли Станев политическите сили не успяха да постигнат пълен консенсус. Така съставът на РИК-Русе за предстоящите предсрочни парламентарни избори на 2-и октомври се наложи да бъде определен от Централната избирателна комисия /ЦИК/. Единственото съгласие между партиите и коалициите бе за председателския пост, като всички политически сили изразиха съгласието си с кандидатурата на Милена Хинкова, издигната от "БСП за България“. Припомняме, че на последните три избора именно тя оглавяваше комисията и съответно подготовката и протичането на вота преминаха без проблеми и при отлична организация. Тя е юрист по професия и е с дългогодишен опит в правенето на избори.

От публикувано през вчерашния ден решение на ЦИК става ясно, че за заместник-председатели са одобрени предложенията на ГЕРБ-СДС и "Има такъв народ“. Това са съответно Николай Братованов и Ина Райчева. Ина Райчева е юрист с дългогодишен опит като съдия в Административния съд в Русе, както и със сериозен опит в прилагането на изборното законодателство. На последните избори тя бе също заместник-председател на РИК. Николай Братованов е юрист с богат опит. Той е адвокат, бил е председател на РИК и в последствие част от ръководството на комисията, а също е председател и на Общинската избирателна комисия /ОИК/. Секретар на РИК ще бъде Елиз Халил от ДПС, която е юрист и притежава сериозен опит в правенето на избори. Досега тя беше заместник-председател на РИК.

Раздорът между партиите по време на консултациите при областния управител дойде именно от двете заместник-председателски места и това за секретар. От най-голямата политическа сила в 47-ото Народно събрание "Продължаваме промяната“ поискаха секретарското място, като за него те предложиха председателя на адвокатската колегия в Русе Ангел Стефанов. Мястото обаче се оказа желано и от още две формации – ДПС и "Възраждане“. Съответно кандидатурите бяха на Елиз Халил и на Лиляна Владимирова, която има стаж като юрист в Областната администрация преди години, а сега работи като адвокат. И трите партии посочиха, че ако исканията им не бъдат удовлетворени, ще се борят за някое от заместник-председателките места.

Колкото до членовете на РИК, то съгласно вчерашното решение на ЦИК, то от "Продължаваме промяната“ ще бъдат Ангел Стефанов, Александър Ганчев, Корнелия Добрева и Звезделина Рафаилова, от ГЕРБ-СДС са Антоанета Йонкова и Миглена Ангелова като представител на СДС. От страна на Движението за права и свободи член в РИК ще бъде Шейнур Еюб, от "Демократична България обединение“ Стефан Бонев, а от "Възраждане“ Лиляна Владимирова.

РИК встъпва в правомощията си от днес, като решението на Централната избирателна комисия подлежи на обжалване пред Върховния административен съд чрез ЦИК в 3-дневен срок от обявяването му, т.е. от вчера.

Очакванията са първото заседание на РИК да бъде в началото на идната седмица.