Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" (ГД ГРАО) при Министерство на регионалното развитие и благоустройството обяви за валидна подписката на жители на село Белащица за свикване на местен референдум за отделяне на населеното място от община "Родопи" и присъединяването му към община Пловдив, научи ексклузивно "Фокус".

ГД ГРАО извърши проверка на подписката, внесена на 04.10.2022 г. пред Общински съвет - Пловдив. От всички 490 подписа коректни са 451. Некоректни са 39, от които има три лица с грешно ЕГН, 19 без постоянен адрес в с. Белащица, 5 с грешни и непълни имена, 22 повторени подписа в списъка, двама без избирателни права и двама, които не са български граждани. По информация на ГД ГРАО общия брой на лицата с избирателни права, които имат постоянен адрес на територията на село Белащица към 23 септември 2022 г. е 1741 души.

По закон за насрочване на местен референдум са необходими 436 подписа. От община "Родопи" бяха обявили, че подписката е невалидна, защото имало само 418 коректни подписа. Според справката на ГД ГРАО обаче те са 451, както писахме по-горе.

Припомняме, че на сесията на пловдивския общински съвет утре трябва да се разгледа отмяна на решението от 13 октомври, с което бе дадено съгласие Белащица да се присъедини към Пловдив след провеждането на местен референдум. То беше взето с пълно единодушие, 44 гласа "за" и нито един "против" или "въздържал се". Областният управител Ангел Стоев го връща като незаконосъобразно и взето преждевременно.