10 хиляди лева за очен кохерентен томограф ще получи МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов“. Парите бяха събрани по време на и след футболен мач, организиран от дамите "Лайънс клуб“ - Велико Търново, предаде кореспондент на "Фокус“. Спортната среща се проведе на стадион "Трифон Иванов“. Там зрителите наблюдаваха на живо срещата между отборите на "Лайънс аматьори“ и детско-юношеската школа на ФК "Етър", набор 2011, с треньор Свилен Василев.

Веднага след събитието, на специален есенен бал, дамите събраха десетки съмишленици, които пък подкрепиха финансово добрата кауза.

Офталмологичният скенер е необходим за нужните на очно отделение на търновската болница. Той дава възможност за детайлна диагностика чрез най-съвременните методи за изследване. Това е безконтактна заснемаща система за томография и биомикроскопия, която дава детайлни изображения на ретината и достоверни анализи при проследяването на глаукома. Устройството е предназначено и за кръстосани, и триизмерни сканирания на тъкани, както и за заснемане на очното дъно чрез лазерен сканиращ офталмоскоп.

Необходимата сума за закупуването му възлиза на над 130 000 лв., а в събота беше поставено само началото на поредица от благотворителни събития, които ще подкрепят каузата.

"Решихме чрез тези две инициативи да поставим началото на благотворителна кампания за закупуването на този изключително важен апарат за офталмологичното отделение на областната болница и се надяваме да намерим подкрепата на великотърновци. Тази кауза не е избрана случайно, защото "Лайънс“ преди всичко е организирано в началото на XX век за борбата срещу зрителните проблеми на хората“, сподели Павлина Владева, която е сред членовете на клуба.

Изпълнителният директор на МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов“ д-р Даниел Илиев също подкрепи благотворителната кауза на "Лайънс клуб“ – Велико Търново и благодари на всички организации и дарители, които активно подпомагат развитието и модернизацията на отделенията, с което показват своята съпричастност към бъдещото на най-голямото лечебно заведение в областта.

Луиза Транчева