Директорът на дирекция в Областна администрация Разград Светлин Симеонов поднесе поздравителни адреси, плакети и футболни топки от името на изпълняващия длъжността Областен управител на област Разград Надя Йорданова на ръководителите на футболен клуб "Вихър" – Завет по време на днешното тържество на стадиона в град Завет по случай стогодишния юбилей на отбора.

Честването премина под мотото "ФК "Вихър" Завет! 100 години футбол! Отдаденост! Страст" и се превърна в истински празник за лудогорското градче.

Вековният юбилей бе уважен от представители на местни и регионални власти, Областния съвет на БФС в Разград, бивши футболисти, играли за клуба, привърженици и приятели.

Организатори на събитието са група млади хора, работещи за възраждането на футбола в Завет като Самет Хасан, Добромир Стрезов, Ибрахим Февзи, Шенол Кязим, Айгюн Кенар и Сечкин Рамис.

Честването се реализира с финансовата подкрепа на Община Завет, общински съветници и местни фирми – "Раломекс“ АД, СЗОЗ "Клас“ и др.

Теренът на стадиона беше отлично подготвен, а трибуните тържествено украсени тематични винили.

Водещ на събитието беше Шенол Кязим, който представи интересни моменти от историята на клуба. Той разясни, че всъщност началото на футболния клуб в Завет е поставено през 1922 година и юбилейното тържество се организира две години по-късно. В книгата си "Завет“ краеведът Борис Илиев разказва: През зимната ваканция на 1922 г. Иван Кръстев събрал ученици-гимназисти и младежи, и основали "самостоятелно футболно дружество“, което нарекли "Вихър“. То било първото спортно селско дружество в околията“. Градският стадион в Завет е първият в област Разград и третият в страната с осветление. "Вихър“ Завет е стигал до 3 място в Североизточна "В“ АФГ през сезон 1998/99 г.

Първият поздравителен адрес беше за бившите и настоящи играчи, треньори, ръководители, организатори, спомоществуватели, привърженици и всички, които са допринесли за успехите и традициите на отбора. Получи го треньора на отбора Кемал Хатиб.

Вторият поздравителен адрес беше връчен на най-възрастния ветеран на клуба Къню Илиев, като пазител на паметта за отбора.

Поздравителни адреси бяха получени и от президента на Българския футболен съюз Георги Иванов, председателя на Областния съвет на БФС Динчер Къров и др.

Тържествената церемония беше последвана от интересна и оспорвана футболната среща от "А“ Окръжна футболна група – Разград, между "Вихър“ – Завет и "Ураган“ – Гецово, завършили с резултат 3:3. Мачът премина при изключителен феърплей, като след него гостите от Гецово връчиха поздравителен адрес на заветския клуб по случай юбилея, като израз на уважение и спортсменство.

При излизането на терена двата отбора бяха съпроводени от 22 деца, а началният удар на мача бе даден от най-възрастния бивш треньор на клуба.

След футболния двубой бяха връчени връчени брандирани фланелки и почетни грамоти и ветерани, заслужили деятели и ръководители на клуба.

В рамките на тържественото честване се проведе и игра за зрителите, като късметлиите спечелиха брандирани фланелки и футболни топки с подписите на всички състезатели на клуба.

Наградите бяха връчени от ветерана на отбора Нурула Вели.

Паметното събитие беше съпътствано от експонирана на стадиона изложба на тема "Вихър“ Завет през годините“, включваща отборни снимки и документи от създаването и историята на клуба. Следващата седмица изложбата ще бъде експонирана и в Областна администрация Разград.