Фотоконкурсът "Православието в Добруджа" събра автори от  Североизточна България, запечатали чрез своя обектив и уникален поглед красотата на православните традиции в региона, предаде репортер на Агенция "Фокус". 15 автори от Добрич, Варна, Балчик, Генерал Тошево, Дуранкулак, Силистра и Шумен са взели участие в конкурса. Негов организатор са сайтовете "Подиум" и "Православието - Добрич".

Победител във второто издание на фотоконкурса е Галена Бранимирова Петрова от Варна със снимката "Смирение". На второ място са класирани два репортажа от Народно читалище "Дружба 1898" с автори Живка Мянкова - "С водосвет и курбан за здраве в с. Дуранкулак почетоха храмовия празник", и Мариян Борисов - "Никулден в с. Дуранкулак". 

Трима автори са класирани на трето място - Илия Илиев с "Църковен храм "Св. св. Кирил и Методий" с. Житен, Деница Диянова Димитрова с "Божествено сияние", и Павлина Живкова с "Бъдна трапеза". 

Предметната награда за млад автор - книга и църковен календар, се присъждат на Преслав Нейчев за снимката му "Четирилистната църква в крепостта “Залдапа".  Снимките от фотоконкурса са публикувани в "Подиум".

Православието е трета по численост деноминация в християнството след католицизма и протестантството. Масово разпространено е на Балканите и в съседни страни, като Молдова, Украйна, Беларус и др. Това е и най-разпространената християнска религия в Добруджа. Над 60 са действащите православни  храмове в област Добрич. Един от най-старите се намира в град Каварна - храм "Св. вмчк. Георги", построен през 1836 г. От средата на XIX век е и православният храм в село Стаевци - "Св. Николай" (1845 г.). 

Жулиета НИКОЛОВА